Οι “σωτήρες” μας τέλειωσαν

Η ομιλία του Κώστα Σημίτη στα 39α γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίστηκε ηγετική και είχε πράγματι στοιχεία ενός πρώην πρωθυπουργού που δεν είναι καθόλου… πρώην.

Τόσο η κριτική που άσκησε στις προηγούμενες κυβερνήσεις (εκτός από τη δική του) όσο και οι αναφορές του στο ότι πρέπει να….
δημιουργηθεί ένα νέο ρεύμα σαν κι αυτό του 1974, εννοώντας προφανώς μια αναγέννηση της κεντροαριστεράς, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Σημίτης ετοιμάζεται για δυναμική επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Άλλοι λένε ότι θα μπορούσε να ηγηθεί της ευρύτερης κεντροαριστεράς και να ενώσει ξανά τους εκσυγχρονιστές με τους αριστερούς που «αλληθωρίζουν» προς το κέντρο. Αλλά και στελέχη και ψηφοφόρους της δεξιάς. Άλλωστε, με το σχέδιο αυτό κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός για 8 χρόνια, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κανένα ηγετικό χαρακτηριστικό.

Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός βάζει υποθήκη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το σίγουρο είναι ότι ορισμένοι, υπογείως, προωθούν την ιδέα να επανέλθει ο Σημίτης σα να μη συνέβη τίποτε. Λες και πιστεύουν ότι θα δώσουν σε όλο τον ελληνικό λαό το «νερό της λησμονιάς» για να ξεχάσει τα εγκλήματα του εκσυγχρονισμού. Να ξεχάσει τους Τσουκάτους, Ακηδες, Σμπώκους, Παπαντωνίου κ.λπ. Φίλοι του κ. Σημίτη δεν ήταν όλοι αυτοί; Κι αν ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε σκάνδαλα, οι φίλοι του δεν βούτηξαν ολόκληροι στη γυάλα με το μέλι; Αυτά σίγουρα δεν ξεχνιούνται, όπως άλλωστε δεν ξεχνιούνται και σκάνδαλα που έκαναν κυβερνήσεις της ΝΔ και τιμωρήθηκαν γι’ αυτά.

Αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της χώρας με όρους παρελθόντος. Δε μπορεί να ανασταίνουμε τα ζόμπι της πολιτικής επειδή υπάρχουν και πολιτικά αδιέξοδα. Ο κόσμος βαδίζει μπροστά, η κοινωνία έχει μετεξελιχθεί, το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να ξεχάσει το βρόμικο παρελθόν του. Δε μπορεί να το θυμίζει ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Παπανδρέου, ούτε κανένας σωτήρας από τα παλιά. Οι σωτήρες μας τέλειωσαν, είναι ώρα για την πραγματική σωτηρία από… κανονικούς ανθρώπους. Που δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα, που δεν πλήγωσαν τη χώρα, που δίνουν αγώνα για να σωθεί.

Και για να ξαναγυρίσουμε στο Σημίτη και τους υπόλοιπους σωτήρες θα πούμε μια σκληρή έκφραση που έχει φυσικά συμβολικό χαρακτήρα και είναι μεταφορική. «Οι νεκροί (πολιτικά εννοείται) με τους νεκρούς, οι ζωντανοί με τους ζωντανούς».

http://www.antinews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *