ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ολοι είχαμε βάσιμους φόβους – εξαιτίας των δηλώσεων του Μακαριότατου Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου και άλλων αξιωματούχων της Σερβικής Εκκλησίας – ότι οι Σέρβοι Ιεράρχες
1.) Θα προσκαλούσαν τον Πάπα για το Ιωβηλαίο των 1700 χρόνων από την υπογραφή του διατάγματος της ανεξιθρησκείας στη Ναισσό το 313 μ.Χ..
2.) Οτι θα αφόριζαν τον Σεβ. κ. Αρτέμιο και τους…..
οπαδούς του.
3.) Οτι θα διαμέλιζαν τη Μητρόπολη Ράσκας και ότι θα εγκαθιστούσαν στο ένα τμήμα κάποιο επίσκοπο, ο οποίος – παράλληλα με τον Σεβ. κ. Θεοδόσιο – θα ποίμαιναν τη Μητρόπολη Ράσκας. Ετσι η προσπάθεια αναψηλάφησης των αποφάσεων της Σερβικής Εκκλησίας κατά του Σεβ. κ. Αρτέμιου θα ματαιωνόταν οριστικά.

ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Τελικά ο Θεός φαίνεται ότι άκουσε τις προσευχές κάποιου δικαίου και φώτισε τους ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας να μην πραγματοποιήσουν καμιά από τις απειλές τους.

Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Πάπας δεν θα είναι μεταξύ των προσκεκλημένων στους εορτασμούς για το Ιωβηλαίο, δεν έγινε ο αφορισμός του Σεβ. κ. Αρτέμιου και των οπαδών του και ο διαμελισμός της Μητρόπολης Ράσκας ανεβλήθη επ’ αόριστον.

Ας δοξάσουμε τον Χριστό, επειδή απεφεύχθησαν τα χειρότερα και ας κάνουμε ότι μπορούμε για να επουλώσουμε όσα αντικανονικά συνέβησαν και συμβαίνουν στην Εκκλησία της Σερβίας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος (Ράντοβιτς) σε πρόσφατη συνέντευξή του φάνηκε να επιδιώκει διάλογο με τους π. Θεόδωρο Ζήση και π. Γεώργιο Μεταλληνό για το δράμα της Εκκλησίας της Σερβίας.

Θα παρακαλέσουμε τους δύο λαμπρούς κληρικούς της Εκκλησίας και επιφανείς ακαδημαικούς δασκάλους να κινηθούν αποφασιστικά για να βοηθήσουν να επουλωθούν τα τραύματα στην Εκκλησίας της Σερβίας.

Μήπως η λύση του προβλήματος μπορεί να βρεθεί με την αναψηλάφηση των αποφάσεων της Σερβικής Ιεραρχίας σε βάρος του Σεβ. κ. Αρτέμιου και των οπαδών του και η άμεση παύση των κατ’ εξακολούθηση αντικανονικών ενεργειών του Σεβ. κ. Αρτέμιου;

Μήπως ο διαμελισμός της Μητρόπολης Ράσκας μπορεί να γίνει για να αποκατασταθεί ο Σεβ. κ Αρτέμιος σε ένα από τα τμήματα αυτής της επαρχίας;

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΟΡΤΥΝΟΣ

Μου έκανε αρίστη εντύπωση η αντίδραση του Σεβ. Γόρτυνος κ. Ιερεμία στον ευγενικό και φιλάδελφο τρόπο, που του μίλησε πρόσφατα ο π. Γεώργιος Μεταλληνός. Βγήκε αμέσως με εγκύκλιό του να επαινέσει με πολλή αγάπη και τον π. Γεώργιο και τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη και τον Αγιο Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιότατος Γόρτυνος απέσυρε μεν την υπογραφή του από την “Ομολογία πίστεως για τον Οικουμενισμό”, αλλά για όνομα του Θεού! δεν σταμάτησε ποτέ να είναι παραδοσιακός και αδιάβλητος ιεράρχης.

ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΧΑΙΡΟΥΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΥΡΟΣ

Αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τους Σέρβους ιεράρχες που καταδίκασαν τον Σεβ. κ. Αρτέμιο; Για δεκαετίες τους προσκαλούσαμε από όλα τα μέρη της Ελληνικής επικράτειας, στην Κύπρο, στο Αγιον Ορος κτλ. για να παραστούν στα συνέδρια μας, να μας κηρύξουν και να μας κάνουν ομιλίες. Διαβάζαμε τα βιβλία τους και τις μεταφράσεις που έκαναν του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς και δοξάζαμε τον Χριστό για την ευλογία που μας χάρισαν.

Τώρα ξαφνικά είναι δυνατόν να έχουν αλλοιωθεί τόσο πολύ οι προσωπικότητες και η αγάπη τους προς την Εκκλησία ώστε να είναι αδύνατη η συνεννόηση μαζί τους;

Διαφωνούμε με πολλές δηλώσεις και ενέργειές τους;

Αλλά θα είμαστε οι πιο ελεεινοί ψεύτες αν λέγαμε ότι συμφωνούμε με το άναμμα των μανόρων, τις συμπροσευχές με τους αιρετικούς και τους αλλόθρησκους, την υπογραφή του κοινού κειμένου της Ραβέννας, τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Σερβίας στο Π.Σ.Ε., την τέλεση του βαπτίσματος με επίχυση νερού, κτλ..

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Αλλά αυτό σημαίνει ότι ξαφνικά οι κορυφαίοι αυτοί θεολόγοι και επίσκοποι της Εκκλησίας, που καταδίκασαν τόσο έντονα τις αξιώσεις περί πρωτείου στην Εκκλησία – όσο κανείς άλλος – και οι οποίοι ανήκουν στους ελάχιστους που κατεδίκασαν τη “βαπτισματική θεολογία”, έγιναν άνθρωποι με τους οποίους δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ταπείνωση και αγάπη – όπως μίλησε ο π. Γεώργιος Μεταλληνός για τον Αγιο Γόρτυνος – για να βάλουμε το λιθαράκι μας – του Θεού συνεργούντος – για να κλείσει κατά Θεόν το δράμα της Εκκλησίας της Σερβίας;

Μήπως ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, που είναι εκ φύσεως ταπεινός άνθρωπος και που διακρίνεται για το διαλλακτικό του πνεύμα, μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον Αγιο Μαυροβουνίου και τον Σεβ. κ. Αρτέμιο για να βρεθεί κατά Θεόν λύση του εν εξελίξει σχίσματος στη Σερβία;

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *