«Κοπανατζήδες» και οι γιατροί -Εφημερίες νοσοκομείων χωρίς βασικές ειδικότητες

Γεμάτους «κοπανατζήδες» είναι τα νοσοκομεία στην Ελλάδα…

Ή καλύτερα, άδεια από γιατρούς τις ημέρες της εφημερίας. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την έκθεση των επιθεωρητών Υγείας, οι οποίοι διαπίστωσαν τις τεράστιες διαστάσεις του φαινομένου των αδικαιολόγητων απουσιών των γιατρών από το «πόστο» τους.

«Κοπάνες» από τις εφημερίες, κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, εξέταση ασθενών στα Επείγοντα από ειδικευόμενους και εφημερίες χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Η λίστα των αρνητικών συμπερασμάτων των επιθεωρητών όμως δεν σταματά εκεί. Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται περιστατικά σε άλλες μονάδες, να καθυστερεί η εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά και να χάνονται έσοδα για τα νοσοκομεία κατά την εφημερία, ήταν μερικά ακόμη από τα συμπεράσματά τους, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» για την έκθεση που παραδόθηκε στον υπουργό Υγείας.

Αυτή προέκυψε έπειτα από ελέγχους που διενεργήθηκαν το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2013 στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κατόπιν εντολής του Αδωνι Γεωργιάδη. Διαδικασία που αρκετές φορές συνάντησε εμπόδια, όπως τα γνωστά επεισόδια στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπου εξαιτίας της αντίδρασης του προσωπικού τελικά ο έλεγχος έγινε με αστυνομική συνοδεία.

Σύμφωνα λοιπόν με το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός του προσωπικού που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τη θέση του κατά τις εφημερίες. Μάλιστα το φαινόμενο έχει διαστάσεις μάστιγας στα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ είναι πολύ χαμηλότερο στην Αττική, όπου στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις οι «κοπανατζήδες» δεν ξεπερνούσαν το 8% του προσωπικού που εφημέρευε.

Ειδικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα της έκθεσης, που- όπως αναφέρει η «Καθημερινή»- αναλύονται σε 44 σημεία, είναι:

1. Σε πολλά νοσοκομεία, προσωπικό που περιλαμβανόταν σε προγράμματα εφημερίας και βαρδιών απουσίαζε από τον χώρο του νοσοκομείου. Yπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν έχει οριστεί συντονιστής εφημερίας, ενώ, όπου έχει οριστεί, δεν είναι πάντα ενημερωμένος για τις αρμοδιότητές του… Σε πολλές μονάδες δεν υπήρχε αναρτημένο πρόγραμμα εφημεριών γιατρών. Σε άλλες περιπτώσεις, στο πρόγραμμα δεν αναγραφόταν εάν οι γιατροί είναι ειδικευμένοι ή ειδικευόμενοι ούτε ο «τύπος» της εφημερίας που διενεργούν. Δεν γίνεται έλεγχος παρουσιών στις βάρδιες του μη ιατρικού προσωπικού.

2. Σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας, υπήρχαν ημέρες του μήνα που οι εφημερίες γίνονται χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, όπως π.χ. τραυματιοφορείς, χειριστές-εμφανιστές στα εργαστήρια κ.ά., σε πολλά νοσοκομεία έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ασθενών, τη διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία του κέντρου, αλλά και τη μη αξιοποίηση ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

3. Σε πολλά νοσοκομεία οι εργαζόμενοι δεν έφεραν κάρτα πιστοποίησης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν γνώση του προσώπου που τους παρέχει υπηρεσίες.

4. Στα περισσότερα νοσοκομεία η διαδικασία υποδοχής ασθενών, καταγραφής στοιχείων και καθοδήγησης είναι προβληματική, με αποτέλεσμα να δίνουν πληροφορίες οι γιατροί, ενώ δεν έχει συσταθεί και δεν λειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία ομάδα «διαλογής» περιστατικών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Σε ορισμένα νοσοκομεία, κυρίως της περιφέρειας, η εξέταση των ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνεται μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς.

5. Μόνο σε μικρό αριθμό νοσοκομείων, η καταγραφή των στοιχείων των ασθενών κατά την είσοδό τους στα εξεταστήρια γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά δεν καταγράφονται. Σε ορισμένα νοσοκομεία δεν έχει οριστεί για τη νυχτερινή βάρδια διοικητικός υπάλληλος, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται βασικές υπηρεσίες, όπως έκδοση εισιτηρίων ασθενών, οικονομική τακτοποίηση παρακλινικών εξετάσεων κ.ά.

Πηγή: www.iefimerida.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *