Η Μέρκελ εξέφρασε την “ελπίδα και ευχή της να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ”

Άρα η έξοδος είναι βεβαία…

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη καθώς θεωρεί την παρουσία της κ. Μέρκελ στην χώρα μας ως στήριξη της προσπάθειας για την έξοδο από την κρίση και την παραμονή στην ευρωζώνη.

“Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ” δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: “Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο δρόμος που ακολουθούμε μας οδηγεί να ανακτήσουμε την….
αξιοπιστία μας”.

Σημείωσε πάντως ότι οι προϋποθέσεις για την παραμονή στην ευρωζώνη προκύπτουν μέσα από την αξιολόγηση της Τρόικας και συνέχισε λέγοντας ότι “πιέζουμε και οφείλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Σε ερώτηση για τον χρόνο εκταμίευση της δόσης απάντησε ότι “το να δουλεύει κανείς σε βάθος είναι πιο σημαντικό από το να είναι γρήγορος. Πιέζουμε τα πράγματα αλλά θα πρέπει να ανακτηθεί η αξιοπιστία”.

Είπε ακόμη η κ. Μέρκελ ότι “η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως για τους ανθρώπους της, ζητούνται πάρα πολλά. Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου και παρά το γεγονός ότι η πορεία είναι δύσκολη αξίζει να την ολοκληρώσει η Ελλάδα. Κοινό μας συμφέρον είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και να δείξουμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα. Επίσης θα δώσουμε ώθηση στα διμερή θέματα και θα ενισχύσουμε την διμερή συνεργασία στην Τασκ Φορς και με τον κ. Φούχτελ”.

Η κ. Μέρκελ μίλησε και για την ανάγκη της ανάπτυξης: “Παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, θα στηρίξουμε ότι είναι αναγκαίο για να πάρει η Ελλάδα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στην Ελλάδα δήλωσε η καγγελάριος και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το έλλειμμα το 2009 ήταν στο 10% και τώρα έχει μειωθεί στο 2%. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, το 60% των εξαγωγών της Γερμανίας είναι στην Ευρώπη και το 40% στην ευρωζώνη, αν ένας δεν είναι καλά δεν είναι κανείς καλά. Η πορεία είναι πολύ σκληρή αλλά οδηγεί σε επιτυχία, δεν έχουν επιτευχθεί όλα αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η έκθεση της Τρόικας θα δοθεί στις επόμενες ημέρες, πιέζουμε κι εμείς, οφείλουμε να λύσουμε τα προβλήματα, η αξιοπιστία ανακτάται μόνο μέσω της επίλυσης των προβλημάτων”. Σε ερώτηση για τον σκοπό της επίσκεψής της είπε: “Είμαι εδώ για να δω καλύτερα τι γίνεται στην Ελλάδα, να κατανοήσω αυτά που συμβαίνουν και να αποκτήσω εποπτεία και βαθιά γνώση των πραγμάτων και να συμβάλλω να βρούμε λύση”.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του δήλωσε ότι “η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και θα ξεπεράσει την κρίση. Προϋπόθεση είναι να βγούμε από την ύφεση και την ανεργία. Αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ο ελληνικός λαός ματώνει αλλά έχει αποφασίσει να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα. Δεν ζητάμε χρήματα ή χάρη αλλά την ευκαιρία να σταθούμε στα πόδια μας.

Η κ. Μέρκελ έδειξε απόλυτη κατανόηση και σεβασμό και τόνισε ότι οι θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί και η επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα το αποδεικνύει. Συζητήσαμε πρακτικούς τρόπους συνεργασίας ιδιαίτερα σε τομείς όπως η Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από την γερμανική τεχνολογία και τεχνογνωσία. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την απόφαση να βοηθήσει την Ελλάδα. Σε σύντομο χρόνο η επιτυχία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Όσοι πόνταραν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει και η ΕΕ θα πληγεί θα χάσουν το στοίχημα. Οι Έλληνες έχουν περηφάνια, φιλότιμο. Υποδεχθήκαμε μία φίλη και ανοίγουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών”.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “εχθρό της χώρας την ύφεση” και τόνισε ότι “αυτό που ζητάμε είναι το δικαίωμα με τις θυσίες να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή”. Πρόσθεσε ότι “ολόκληρος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τον αγώνα που κάνουμε να τερματιστεί αυτή η κατάσταση. Θεωρώ δεδομένο ότι όλη η ΕΕ ενωμένη κάτω από το ευρώ θα θελήσει να βοηθήσει την Ελλάδα και αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων που υποφέρουν”. Για την επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην χώρα μας ανέφερε ότι “σπάμε την διεθνή απομόνωση που υπάρχει λόγω και δικών μας λαθών. Η προσπάθεια είναι συνεχής πέρα και πάνω από τα χρονοδιαγράμματα, η Ελλάδα θα τα καταφέρει”.

dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *