Λούπινα: Ο άγνωστος “ανταγωνιστής” της σόγιας

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών για έναν καρπό που μέχρι σήμερα…
σιτίζει την κτηνοτροφία, αλλά ανταγωνίζεται την σόγια σε θρεπτική αξία και χρήσεις.
Όσοι κατάγονται από τη Μάνη γνωρίζουν τα λούπινα, ένα είδος όσπριου που παραπέμπει σε κουκιά ή ρεβίθια, την «τροφή των φτωχών», όπως λέγονται.
Τον 19ο αιώνα άλλωστε οι Μανιάτες λέγονταν και «λουπινοφάγοι».
Αυτός ο ξεχασμένος και φθηνός καρπός κερδίζει τους καταναλωτές διεθνώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Αυστραλία, η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα.
Σπορά ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες, με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό, τα λούπινα δοκιμάζονται ως αντικαταστάτη της σόγιας. Και λόγω αύξησης της ζήτησης από το εξωτερικό, όλο και περισσότεροι αγρότες ψάχνουν τις καλλιέργειες εκείνες που θα τους εξασφαλίσουν το μέλλον.
Άλλωστε στα delicatessen τα 125 γραμμάρια καρπών πωλούνται προς 2,5 ευρώ το κιλό…

capital.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *