Διάχυτη ανησυχία για το κούρεμα στο γαλλικό Τύπο

Διάχυτη είναι η ανησυχία στον γαλλικό Τύπο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και

για την πρωτοφανή απόφαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ της φορολόγησης των καταθέσεων.

Οι Γάλλοι αναρωτιώνται εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι απανταχού ευρωπαίοι καταθέτες και εάν το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες, μη εξαιρουμένης της Γαλλίας.

Οι φωτογραφίες που δείχνουν τις ουρές των Κυπρίων στα μηχανήματα ανάληψης, έχουν περάσει ακόμα και σε πρωτοσέλιδα. «Η φορολογία πνίγει την αποταμίευση» τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν,

« Το σοκ και ο θυμός των Κυπρίων που υποχρεούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη σωτηρία της νήσου », η οικονομική Λεζ Εκό, που προσθέτει : « Ενα ωστικό ευρωπαϊκό κύμα ».

« Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου προκαλεί πανικό στους καταθέτες » λέει η Φιγκαρό, με φωτογραφίες στα μηχανήματα ανάληψης.

« Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας » υπογραμμίζει η Λεζ Εκό, « που επιβάλλεται μια τέτοια φορολογία στις καταθέσεις. Είναι κομμένη και ραμένη στα μέτρα της Κύπρου, που είναι ένα χρηματοοικονομικό κέντρο « offshore » με έναν τραπεζικό τομέα υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητές της. Η απόφαση προκαλεί το θυμό των Κυπρίων και γεννάει την πολεμική γύρω από την ασφάλεια των ευρωπαϊκών τραπεζικών καταθέσεων. Ορισμένοι οικονομολόγοι ουρλιάζουν για την ανευθυνότητα της Ευρώπης ».

Η Φιγκαρό εξηγεί ότι « αυτή η έκτακτη και ανευ προηγουνένου φορολογία » δίνει τη δυνατότητα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, να μειώσουν τη βοήθεια στα 10 δισ από 17 που εκτιμούσε ότι έχει ανάγκη η Κύπρος.

Οι Ρώσοι έχουν το 40% των 68 δισ ευρώ των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες

« Επέλεξα την λιγότερο επώδυνη λύση και αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος » είναι η δήλωση του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη, που όμως « είχε υποσχεθεί ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο » λέει η Φιγκαρό, υπογραμμίζοντας ότι « η αυριανή ψηφοφορία στο κυπριακό κοινοβούλιο είναι παρακινδυνευμένη».

« Με τη φορολόγηση των καταθέσεων οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, στοχεύουν τους Ρώσους καταθέτες » υπογραμμίζει η Λεζ Εκό σε άρθρο που τιτλοφορεί : « Τιμωρείται η αδιαφάνεια των δεσμών με τη Ρωσία ».

« Φορολογικός παράδεισος, κέντρο ξεπλύματος χρήματος, υπερτροφικός τραπεζικός τομέας, χαλαρές ρυθμίσεις » η Κύπρος ακούει όλες αυτές τις κατηγορίες σήμερα, λέει η εφημερίδα και προσθέτει :

Οσο καιρό ευημερούσε η Κύπρος στη σκιά της Ευρώπης κανείς δεν είχε αντίρρηση. Από τη στιγμή όμως που ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων της στην ευρωζώνη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, έγινε άμεσα ύποπτη και κατηγορούμενη για το χειρότερο.

Ο ρόλος της Ρωσίας που έχει ενεργό συμμετοχή στην κυπριακή οικονομία, συγκεντρώνει όλες τις υποψίες.

Η χαμηλή φορολογία του 10% και ένα ελκυστικό νομικό πλαίσιο έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε ένα « νόμιμο φορολογικό παράδεισο » για τις ρωσικές εταιρείες και τους πλούσιους ιδιοκτήτες τους.

« Οι Ρώσοι έχουν το 40% των 68 δισ ευρώ των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες », γράφει και η Φιγκαρό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της « οι Ρώσοι κινδυνεύουν να χάσουν γύρω στα 2 δισ ευρώ ».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά τις διαπραγματεύσεις μέσα στην νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο η Μόσχα αποδέχθηκε έμμεσα την απόφαση, η εφημερίδα υπογραμμίζει : Τελικά για την Κύπρο « στους τρείς σωματοφύλακες της τρόϊκα προστέθηκε και ένας τέταρτος, η Ρωσία ».

Η Λιμπερασιόν εκτιμά από μέρους της, ότι η κρίση αυτή « θα επιτρέψει την εξυγίανση της χρηματιστηριακής φούσκας στη νήσο. Η ευρωζώνη απαιτεί να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας από το 8πλάσιο του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 3,5 ευθυγραμμιζόμενος με τον μέσον όρο στην ΕΕ.

Για τους Ευρωπαίους « η σκούπα αυτή στις τράπεζες είναι και κλωτσιά στη “φωλιά του βρώμικου χρήματος”. Παρά τις διαψεύσεις της Λευκωσίας, οι υποψίες παραμένουν για την Κύπρο, ότι δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προέλευση των ρωσικών καταθέσεων ( 25 δισ ευρώ). Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της άρνησης του Βερολίνου να βοηθήσει τη Λευκωσία », καταλήγει η Λιμπερασιόν.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *