«Κινηματογραφική» βομβιστική επίθεση στο Βελιγράδι

Άγνωστοι δράστες έριξαν εκρηκτικό μηχανισμό σε τυπογραφείο στο Βελιγράδι, ιδιοκτήτης του οποίου είναι προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση του καταζητούμενου για διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς. Από την έκρηξη δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά προκλήθηκε πυρκαγιά. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες έριξαν τον εκρηκτικό μηχανισμό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα και η πυρκαγιά κατασβέστηκε από πυροσβεστικές δυνάμεις τα ξημερώματα.

Ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου Νεμπόισα Γιόκσοβιτς είχε συλληφθεί το 2010 και του αποδόθηκε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, όταν…
έστειλε, από τη φυλακή, επιστολή στην ειδική εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί.

Παρά το ότι μετά τη σύλληψή του είχε αρνηθεί ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών από τη νότια Αμερική, ο Γιόκσοβιτς αποφάσισε να καταθέσει στη δίκη του Ντάρκο Σάριτς, με αντάλλαγμα το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Η κατάθεσή του αφορούσε τη δραστηριότητα του κυκλώματος του Σάριτς στην Ιταλία, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, τα οποία ανέφεραν ότι ο Γιόκσοβιτς ήταν ο βασικός συνεργάτης του καταζητούμενου αρχηγού της βαλκανικής μαφίας ναρκωτικών στη συγκεκριμένη χώρα. Την πρώτη κατάθεση του Νεμπόισα Γιόκσοβιτς ακολούθησαν επιθέσεις στην περιουσία του. Στις 3 Ιουλίου του 2012, ο στενός συγγενής του Ραντόγιτσα Γόκσοβιτς σκοτώθηκε, όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό του.

Ένα άλλο περιστατικό που καταγράφηκε το Σεπτέμβριο του 2010 ήταν πυρκαγιά στο τυπογραφείο του, αλλά παρ’ ότι υπήρξαν υποψίες για εμπρησμό δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία. Το Μάιο του 2011, άγνωστοι πυροβόλησαν στο τυπογραφείο και λίγους μήνες αργότερα τοποθετήθηκε βόμβα στην παμπ του Νεμπόισα Γιόσκοβιτς στο Βελιγράδι. Οι σερβικές αστυνομικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα προστασίας του. Το 2011, σύμφωνα δημοσιεύματα του Τύπου ο Γιόκσοβιτς επιχείρησε να διαφύγει από τη Σερβία στην Ουγγαρία. Ο Σάριτς και η οργάνωσή του αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διακίνηση 2,5 τόνων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική τον Οκτώβριο του 2009 και 235 κιλών κοκαΐνης μέσω Ιταλίας τον Ιανουάριο του 2009.

Η δίκη των μελών της οργάνωσης διεξάγεται στο ειδικό δικαστήριο του Βελιγραδίου. Από τους συνολικά 22 κατηγορούμενους, οι εννέα διαφεύγουν τη σύλληψη και η σερβική ηγεσία αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες ανήγγειλε τη σύλληψή τους.

Τα ίχνη του Ντάρκο Σάριτς, Σέρβου με καταγωγή από το Μαυροβούνιο χάθηκαν τον Οκτώβριο του 2009 στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης “«Balkan Warrior» με στόχο το βαλκανικό καρτέλ κοκαϊνης που διεξήχθη παράλληλα στην Ουρουγουάη και στο Βελιγράδι. Ο Ντάρκο Σάριτς δικάζεται ερήμην από το ειδικό δικαστήριο του Βελιγραδίου. Ο αδερφός του Ντούσκο Σάριτς δικάζεται στο Μαυροβούνιο για λαθρεμπόριο κοκαϊνης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *