«Δεν σου έφεραν απόδειξη; Φύγε, χωρίς να πληρώσεις…»

Ένα πρωτότυπο σχέδιο για την παταξη της φοροδιαφυγής και ειδικότερα της μη καταβολής ΦΠΑ ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία μελετάει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην έχει υποχρέωση να πληρώσει ο πελάτης, εάν δεν του προσκομιστεί απόδειξη λιανικής.
Το θέμα έθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, ο οποίος σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις επεσήμανε πως στους χώρους εστίασης και….
αναψυχής θα καταρτίζονται τιμοκατάλογοι με τρεις στήλες. «Δεν θα γράφει μόνο το ποσοστό του ΦΠΑ, θα γράφει και το αξιακό ποσό γιατί, επειδή δεν υπάρχει αυτή η απόλυτη εμπέδωση στον καταναλωτή του πόσο είναι ο φόρος που καταβάλλει γι’ αυτές τις αγορές, έχει δημιουργήσει μια χαλαρότητα στο να ζητάμε την απόδειξη», είπε.
«Σκεφτόμαστε να μπει και μια υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους ότι, αν δεν προσκομίζεται απόδειξη, να μην έχει υποχρέωση ο πελάτης να πληρώνει κανένα ποσό. Νομίζω ότι και ο κόσμος του εμπορίου και της αγοράς θα εκτιμήσει αυτή την απλοποίηση και θα μετακυλίσει το όφελος που αποκτά στις τελικές τιμές», συμπλήρωσε.
Βέβαια, ούτως ή άλλως, ο κάθε καταστηματάρχης είναι υποχρεωμένος να προσκομίζει την απόδειξη προς τον πελάτη, πολλώ δε μάλλον αν ο τελευταίος τη ζητήσει, αλλά το σχέδιο του υπουργείου έχει προφανώς στόχο να λειτουργήσει συμβολικά, ενισχύοντας το κίνημα των αποδείξεων, που φαίνεται να έχει ατονήσει, και πιέζοντας παράλληλα τους καταστηματάρχες να εκτελούν τη στοιχειώδη φορολογική υποχρέωσή τους.

http://www.voria.gr/i

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *