Ντράγκι: Γιατί δεν μπορούμε να δώσουμε πιό πολλά στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 9 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το οποίο θα περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων…
επιβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της ομιλίας του μετά τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ανέρχονται συνολικά στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.

Της Χριστίνας Τζογανάκη

Παρ’ ότι η αγορά τηρούσε στάση αναμονής για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, τελικώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε τα ήδη… ανακοινωθέντα, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην «καυτή πατάτα» του ελληνικού ζητήματος. Ο Ντράγκι αναφορικά με τη χώρα μας περιορίστηκε στο ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, έχουν ενισχυθεί κεφαλαιακά και έχουν εξυγιανθεί.»

Αναφορικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα, επεσήμανε ότι «Η εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις της ΕΚΤ θα επανέλθει μόλις υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος.» Η ελληνική πλευρά κρατούσε μεγάλο καλάθι, για μια ακόμη γενναιόδωρη στάση του Μάριο Ντράγκι, με μια πιθανή λήψη ευνοϊκότερων όρων για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, ο Ντράγκι έμεινε αμετακίνητος στα όσα είχε ήδη ανακοινώσει. Οι αγορές θα αφορούν τίτλους σε επενδυτική βαθμίδα, (δηλαδή η αξιολόγηση τους είναι τουλάχιστον “ΒΒΒ-“), όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα εξαιρείται.

Όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων ABS και καλυμμένων ομολόγων. Τόνισε ωστόσο πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι να διαπιστωθούν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η μετάδοση των μέτρων νομισματικής πολιτικής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, και στην επιστροφή του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, τονίζοντας ότι «ήδη έχουμε δει θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και τα εργαλεία που έχουμε χρησιμοποιήσει».

Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη έχουν μειωθεί, ωστόσο παραμένουν. «Περιμένουμε η οικονομική ανάκαμψη στην περιοχή της Ευρωζώνης να ενισχυθεί», σημείωσε ο κ. Ντράγκι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2015, κατά 1,9% το 2016 και κατά 2,1% το 2017.

Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλός και ή και αρνητικός τους επόμενους μήνες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σταθερός το 2015 για να αρχίσει να αναπτύσσεται αργότερα μέσα στο έτος.

Για να έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, πρέπει οι χώρες της ζώνης του ευρώ να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις να μην εφησυχάσουν, να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις και να προωθήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ρευστό με το «σταγονόμετρο»

Το πράσινο φως για την επέκταση του ορίου χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα ELA προς τις ελληνικές τράπεζες άναψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Μάριο Ντράγκι ένεκρινε την αύξηση του ELA κατά μόλις 500 εκατ. ευρώ στα 68,8 δισ. ευρώ, μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων της παροχής ρευστότητας κατά 3,3 δισ. ευρώ (στα 68,3 δισ. ευρώ) που είχε προ δεκαπέντε ημερών.

Η αύξηση αυτή αν και οριακή υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά την καταθετική τους βάση, ενώ και το δημόσιο παρουσιάζει αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα εκτιμάται ότι προσεγγίζει στην παρούσα φάση τα 100 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανακαθορισμό των ορίων του ELA σε 15 μέρες.

Επισημαίνεται ότι η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση (ELA) παρέχεται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος σε πιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, έναντι ενεχύρου και με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωσυστήματος και με αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς.
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια βρίσκονται ήδη στο χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Μετά την απρόσμενη μείωση του Σεπτεμβρίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα την διατήρηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ, του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, στο αρνητικό ρεκόρ του 0,05%.

Το επιτόκιο overnight δανεισμού παρέμεινε στο 0,3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,2%. Η απόφαση της ευρωτράπεζας ήταν ευρέος αναμενόμενη.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΤ διατηρεί σε αυτά τα επίπεδα τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο, οπότε και τα μείωσε προκειμένου να δώσει ώθηση στην «ασθενική» ευρωπαϊκή οικονομία.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *