Τελευταία Νέα

Επούλωση των εγκαυμάτων με ένα τσιρότο

Τσιρότο που θα επιταχύνει την επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που καταπολεμούν τα βακτήρια και τις μολύνσεις, δημιουργήθηκε από ερευνητές στην Ιταλία, με την ουσιαστική συμβολή Ελληνίδας ειδικού. Η δρ Αθανασία Αθανασίου είναι επικεφαλής του τμήματος των Εξυπνων Υλικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ιταλίας, όπου κατασκευάστηκε το τσιρότο με την αρωγή της νανοτεχνολογίας.

Στα πλεονεκτήματά του συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι είναι βιοδιασπώμενο, καθώς κατασκευάζεται αποκλειστικά από βιοσυμβατές χημικές ενώσεις. Βασίζεται σε φυσικά πολυμερή, τα οποία τροποποιήθηκαν προκειμένου να έχουν την ικανότητα να ενσωματώσουν αιθέρια έλαια και άλλες ουσίες που περιέχονται στη μέντα, την κανέλα και στο λεμόνι. Πρόκειται για συστατικά που απελευθερώνουν ενεργές ουσίες με αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες προλαμβάνουν την εμφάνιση των μολύνσεων και επουλώνουν γρηγορότερα την πληγή ή το έγκαυμα.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το τσιρότο προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε πληγής χωριστά. Χάρη στη νανοτεχνολογία, οι ερευνητές έλεγξαν τον τρόπο με τον οποίο το «έξυπνο» τσιρότο απελευθερώνει τις ενεργές ουσίες.

Κόστος παραγωγής

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η δρ Αθανασία Αθανασίου: «Στην πράξη, είμαστε εμείς που αποφασίζουμε πότε, με ποιον τρόπο και ποια ουσία απελευθερώνεται πάνω στην πληγή». Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείται το αποτέλεσμα της δράσης του. Σύμφωνα με τη Ροζαλία Μπερτολέτι, ερευνήτρια του τμήματος για την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, το κόστος παραγωγής του τσιρότου είναι χαμηλό, επομένως συμφέρει η επιλογή του σε σχέση με άλλα υλικά.

Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στον ιατρικό κλάδο δεν περιορίζεται στα τσιρότα. Εκτός του ότι μπορούν να κατασκευαστούν «έξυπνες» γάζες, υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθούν και άλλα βιοϊατρικά υλικά που θα κάνουν ευκολότερη τη δουλειά των γιατρών και γρηγορότερη την αντιμετώπιση τραυμάτων των ασθενών. Οπως σημείωσε η Μπερτολέτι, στο ινστιτούτο της έχουν ήδη κατατεθεί τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν νέα προϊόντα. Μάλιστα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους αρκετοί επενδυτές, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να προχωρήσουν σε ευρείας κλίμακας παραγωγή τους.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *