Τελευταία Νέα

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟ κ. ΑΡΤΕΜΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η Εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο – υπογεγραμμένη μάλιστα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και όλα τα μέλη της – του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ μη εξαιρουμένου -, δεν αφήνει ούτε ελαχιστομόριον αμφιβολίας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, ως σύνολον, έχει αναγνωρίσει, με τον πιο σαφή τρόπο, και την εκθρόνιση και….
την καθαίρεση του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου.

ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΚΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ
___________

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Σεβασμιότατος κ. Αρτέμιος όντως αποδέχθηκε την εκθρόνισή και την εξορία του σε άλλη Μητρόπολη – μπροστά στον κίνδυνο να καθαιρεθεί.

Αυτό περιήλθε σε γνώση μου από πρόσωπο λίαν φιλικά προσκείμενο προς το Σεβασμιότατο, ο οποίος μου εξεμυστηρεύθη την πλήρη απογοήτευσή του επειδή ο Αγιος Ράσκας αποδέχθηκε την εκθρόνισή του.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΡΑΣΚΑΣ
__________

Γι’ αυτό το λόγο και παρά τις διαμαρτυρίες, τους προπηλακισμούς και τις ειρωνείες που δέχθηκα από πολλούς άρχισα να αποκαλώ τον Σεβασμιότατο ως Μητροπολίτη πρώην Ράσκας.

Πώς να το κάνουμε; Δεν γίνεται να υπογράφεις πρακτικά Συνόδου με τα οποία δηλώνεις ότι δέχεσαι να παραιτηθείς και επιπλέον να δέχεσαι να πορευθείς σε εξορία από τη Μητρόπολή σου και να επισφραγίζεις την απόφαση με την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας ως πρώην Ράσκας και ύστερα να λες ότι δεν αναγνωρίζω τα γενόμενα και είμαι ο διά βίου κανονικός Μητροπολίτης Ράσκας.

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
_________

Παρόλα αυτά, μετά την επιστολή του Αγίου Πειραιώς προς το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζένης – ακόμη και μετά την καθαίρεσή του από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας -, άρχισα να αποκαλώ Μητροπολίτη Ράσκας τοn Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο με βάση την εκκλησιαστική κοινωνία που του πρόσφερε με την επιστολή του ο Αγιος Πειραιώς.

Αργότερα μάθαμε ότι και ο Αγιος Κυθήρων είχε στείλει παρόμοια επιστολή και πληροφορήθηκα – από αξιόπιστη πηγή – ότι ο Σεβασμιότατος κ. Αρτέμιος ήταν παραλήπτης δέκα επιστολών από αρχιερείς της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξίας οι οποίοι τον αναγνώριζαν ως κανονικό Μητροπολίτη Ράσκας.

Και όχι μόνον αυτό! Μου δόθηκε η διαβεβαίωση ότι Μητροπολίτης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας θα τον προσκαλούσε σύντομα να επισκεφθεί τη Μητρόπολή του, θα συλλειτουργούσε με το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο ως εν ενεργεία Μητροπολίτη Ράσκας και στο συλλείτουργο θα συμμετείχαν και άλλοι αρχιερείς.

Ετσι η θέση του Σεβασμιότατου κ. Αρτέμιου ως Μητροπολίτη Ράσκας θα εδραιωνόταν κανονικά.

ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ
________

Τελικά τίποτα από αυτά δεν συνέβηκε. Και όχι μόνον τίποτε από αυτά δεν συνέβηκε αλλά επιπλέον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη σημερινή της Εγκύκλιο, ονομάζει τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο ωςκαθαιρεθέντα Μητροπολίτη πρώην Ράσκας Αρτέμιο. Με άλλα λόγια αναγνωρίζει και την εκθρόνιση και την καθαίρεσή του. Δηλαδή δεν τον δέχεται πια ως εν ενεργεία Μητροπολίτη ή έστω ως εφησυχάζοντα επίσκοπο, αλλά ούτε καν ως κληρικό.!!!

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΦΟΡΙΣΜΟΥ
__________

Από εδώ και εμπρός όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αστεία.

Ας λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση του Πατριάρχη Σερβίας ότι η Σερβική Ιεραρχία έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ακόμη και να αφορίσει το Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο και ότι πιθανό θα το κάνει στην προσεχή συνεδρία της!!!.

Αν η εκθρόνιση και η καθαίρεση δεν είναι αστεία πράγματα οπωσδήποτε δεν είναι αστείος ο αφορισμός.

Ελπίζω όλοι να συμφωνούμε σε αυτό.

ΤΙ ΔΕΟΝ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;
________

Τι δέον γενέσθαι; Ο Σεβασμιότατος Ράσκας πρέπει να ενθαρρυνθεί, από τον π. Θεόδωρο Ζήση και όσους αλλους τον αγαπούν και τον σέβονται, να πλησιάσει τον Πατριάρχη Σερβίας και τους συν αυτώ Αρχιερείς και να ζητήσει να αρθεί η καθαίρεση του και να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να αναγνωρίσει τον Σεβασμιότατο κ. Θεοδόσιο ως κανονικό Μητροπολίτη Ράσκας και Πριζένης.

ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ
_____________

Παράλληλα πρέπει να ζητήσει να επιτραπεί στους μοναχούς και στις μοναχές που έφυγαν από το Κόσσοβο να επιστρέψουν στις Μονές της μετανοίας τους με την παράκληση σε ένα από αυτά τα μοναστήρια να επιτραπεί και στον ίδιο τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο – ως Μητροπολίτη πρώην Ράσκας -, να μπορεί να δέχεται για εξομολόγηση όσους μοναχούς, μοναχές, κληρικούς ή λαικούς θέλουν να εξομολογούνται κοντά του.

ΝΑ ΣΙΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
_________

Παρακαλώ θερμά να μην αρχίσουν τα τύμπανα του πολέμου, από τους γνωστούς κύκλους που “δεν ξέρουν πού τους πάνε τα τέσσερα” – κατά τη λαική έκφραση – από κανονικό δίκαιο, γιατί η όλη ιστορία δεν πρόκειται να καταλήξει σε κανένα καλό αποτέλεσμα.

Οι μοναχοί και οι μοναχές του Κοσσόβου, που ακολούθησαν τον Σεβασμιότατο κ. Αρτέμιο, πρέπει να επιστρέψουν στις Μονές της μετανοίας τους επειδή έτσι υποσχέθηκαν στο Χριστό στη μοναχική τους κουρά: Να παραμείνουν στο μοναστήρι τους μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Αλλά και γιά ένα άλλο λόγο. Το Κόσσοβο τους χρειάζεται. Ολοι είναι Σέρβοι. Ολοι είναι πατριώτες. Ολοι θέλουν να γλυτώσουν από τη μανία των μουσουλμάνων την υπέροχη μοναστική πολιτεία του Κοσσόβου, την κοιτίδα του Σερβικής Εκκλησίας, το λίκνο του Σερβικού έθνους.

Το είμαι ο αιώνιος και κανονικός Μητροπολίτης Ράσκας κτλ. δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αφού ΟΛΟΙ ανεξαίρετα οι επίσκοποι της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξία απεφάσισαν ρητά και κατηγορηματικά το αντίθετο.

Ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα δεν είναι δυνατόν να καταστούμε αίτιοι ή συνήγοροι σχίσματος.

Ούτε εμείς, ούτε ο Σεβασμιότατος κ. Αρτέμιος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

35 Comments

 1. Ανώνυμος

  ΟΥΣΤ ΣΥΡΙΖΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΣΟΚΟΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ@@@@@@@ ΠΡΕΖΑΚΗΔΕΣ=357562&^^^(&(&^%$^ΘΑΝΑΤΟΣ+++++++++ΣΤΟΝ ΑΠΗΓΑΝΟ ΚΑΤΗΡΑΜΕΝΟΙ ΑΠΙΣΤΟΙ ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ ΟΥΣΤ ΞΟΥΣ@@@++++++++^&*$$$+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++================ΑΝΘΕΛΛΗΝΕς…………….ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  +
  +ΩΙΛΙΦ+ΦΙΛΙΩ+
  +

  Reply
 2. Ανώνυμος

  eimai 18xronos k me peisate fobamai ton samara an erthei tha xreokopisoume k tha exoume stasi pliromon opote apo nd pao pasok toulaxiston na zoume giati me samara blepo albanous k stasi pliromon

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Κ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΕΝΕΙς ΕΣΥ?ΣΑΜΑΡΑ Κ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΑΤΜ Κ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ?ΑΝΤΕ ΡΕ ΣΑΜΑΡΟΣΚΛΥΛΑ ΤΕΛΙΩΣΑΤΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΑ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Κ ΧΡΕΟΚΩΠΙΑ Ο ΦΟΒΟΣ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕΥΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΤΡΟ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ …ΟΛΑ ΤΑ ΓΑΛΛΟΠ ΛΕΝΕ 25 ΤΟ ΠΑΣΟΚ Κ 19 Η ΝΔ Κ Ο ΨΩΜΙΑΔΗΣ ΚΑΝΕΙ ΚΟΜΜΑ ΟΠΟΤΕ ΠΑΕΙ ΓΙΑ 15% Η ΝΔ…ΜΙΑ ΖΩΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΘΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ

  Reply
 4. Ανώνυμος

  – Ο ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΪΖΕΙ ΝΕΦΕΛΙΜ ΣΕ ΜΥΣΤIΚΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
  Οι ΕΡΠΕΤΟΜΟΡΦΟΙ Ζουν ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ !!!

  Reply
 5. Ανώνυμος

  ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΟΛΟΧΟΝΤΡΕ ΜΕ ΛΙΑΝΙΣΕς ΠΟΥΣΤΗ ΣΟΥ ΛΕΓΕ Η ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΜΕΤΡΑ Κ ΕΣΥ ΕΧΕΖΕΣ Κ ΛΕΓΕΣ ΑΣΕ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΔΑ ΜΟΥ Κ ΜΕΤΑ …Κ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΧΟΝΤΡΕ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗ ΤΩΝ ΤΑΒΕΡΝΩΝ ΕΣΥ Κ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ Ο ΓΚΟΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΒΙΣΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΡΓΙΟΛΙΑ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΟΥΜΕ…ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚ ΡΕ ΣΑΜΑΡΟΣΚΥΛΟ 10% ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΒΡΩΜΕΡΕ ΑΛΒΑΝΕ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *