ΤΟΥΡΚΙΑ: Στη σκιά και «ροζ» σκανδάλου ο Ερντογάν

Σε προεκλογική αρένα έχει μετατραπεί η Τουρκία λίγες ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, όπου…

θα κριθεί το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν και θα φανεί εάν η δημοτικότητά του αντέχει στη μακρά λίστα σκανδάλων που τον βαραίνουν, η οποία διαρκώς μεγαλώνει.

Τελευταίο κρούσμα η έντονη φημολογία για «ροζ» βίντεο, όπου φέρεται να πρωταγωνιστούν ο συντηρητικός Τούρκος πρωθυπουργός και η Ντεφνέ Σαμιελί, πρώην Μις Τουρκία και νυν παρουσιάστρια της τηλεόρασης. Αρκετοί επικριτές του έσπευσαν να «ανακαλύψουν» στην ύπαρξη του εν λόγω βίντεο την αιτία πίσω από την απαγόρευση του Twitter.

 Θυμίζουμε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που «καίνε» μέλη της κυβέρνησης και πρόσωπα που ανήκουν στην οικογένεια Ερντογάν -ακόμη και τον γιο του Μπιλάλ- δημοσιεύτηκαν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και από εκεί έκαναν τον γύρο της Τουρκίας και εν συνεχεία του κόσμου. Ακόμη οι διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί το περασμένο καλοκαίρι είχαν οργανωθεί μέσα από αυτές ακριβώς τις ιστοσελίδες.

Καταδίκη
 Η διεθνής κοινότητα έχει καταδικάσει την απαγόρευση του Twitter. Οι ΗΠΑ το συνέκριναν με το κάψιμο των βιβλίων από τους ναζί, ενώ η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να άρει τους περιορισμούς και να πάψει να παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Ο Ερντογάν, όμως, συνεχίζει απτόητος την προεκλογική εκστρατεία για το ΑΚΡ και εμφανίζεται ενώπιον των οπαδών του ανυποχώρητος, ισχυριζόμενος ότι προστατεύει την εθνική ασφάλεια.

Η πρώην Μις Τουρκία και νυν τηλεπαρουσιάστρια φέρεται να πρωταγωνιστεί σε «ροζ βίντεο» με παρτενέρ τον Τούρκο πρωθυπουργό

 Οπως γράφει ο Σεμίχ Ιντίζ σε άρθρο του στη «Χουριέτ», ο Ερντογάν προσπαθεί να εμφανιστεί ότι αψηφά τους πάντες, λέγοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λέγεται έξω από τη χώρα για εκείνον, όμως στην πραγματικότητα είναι απελπισμένος.

 «Πρέπει να έχει κάποια πραγματικά σκοτεινά μυστικά κρυμμένα στην ντουλάπα του, χειρότερα από αυτά που έχουν ήδη αποκαλυφθεί, τα οποία θέλει οπωσδήποτε να τα κρατήσει μακριά από τα βλέμματα του κόσμου. Διαφορετικά δεν θα το παρατραβούσε τόσο, με αποτέλεσμα να βλάψει τη φήμη της χώρας. Η απελπισία του φαίνεται και από την υπερβολική του φράση, ότι έχει κηρύξει έναν δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας για την Τουρκία», σημειώνει ο αρθρογράφος, σκιαγραφώντας το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί απέναντι στον Ερντογάν.

 Ανησυχία έχει εκφραστεί και για την ένταση με τη Συρία, μετά την κατάρριψη του συριακού Mig-23 από δύο τουρκικά F-16. Η κυβέρνηση έχει θέσει τον στρατό σε επιφυλακή και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτήν τη στρατιωτική κρίση για προεκλογικούς λόγους.

 Οι εκλογές αυτές και κυρίως ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν συμμετέχει ενεργά, σχεδόν σαν να είναι ο ίδιος υποψήφιος, ουσιαστικά θα καθορίσουν εάν θα επιχειρήσει να θέσει υποψηφιότητα στις πρώτες προεδρικές εκλογές της χώρας τον Αύγουστο ή θα παραμείνει στην πρωθυπουργία.

 ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ethnos.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *