ΣΥΡΙΖΑ: Σε οριακή κατάσταση οι νεφροπαθείς

ΣΥΡΙΖΑ: Σε οριακή κατάσταση οι νεφροπαθείςΓια οριακή κατάσταση για την υγεία των νεφροπαθών, εξαιτίας της εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικής κατάστασης του ΕΟΠΥΥ, κάνουν λόγο τέσσερις βουλευτές του ……
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι οι νεφροπαθείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησής τους για την αιμοκάθαρση, αναμένοντας να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ από 10 μέχρι και 12 μήνες αργότερα.

Για τους δε ασφαλισμένους νεφροπαθείς του ΟΓΑ υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η διοίκηση του οργανισμού παραδέχεται ότι δεν έχει χρήματα για την αποζημίωση των μετακινήσεών τους, ενώ οι εντελώς ανασφάλιστοι νεφροπαθείς θα βρεθούν μαζικά αντιμέτωποι με άμεσο κίνδυνο για την επιβίωσή τους.

Παράλληλα, στην ερώτηση τίθεται το ζήτημα των 5500 αιμοκαθαρόμενων σε ιδιωτικές κλινικές και των 500 ασθενών οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε ιδιωτικές κλινικές, στο βαθμό που ο ΕΟΠΥΥ έχει ντε φάκτο διακόψει τη ροή χρήματος προς τους ιδιωτικούς φορείς υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ερωτάται εάν μπορεί να δεσμευθεί ότι θα υπάρξει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και για την κάλυψη των αποζημιώσεων μετακίνησης για αιμοκάθαρση σε νεφροπαθείς.
Επιπλέον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν δέσμευση του κ. Λυκουρέντζου ότι δε θα κλείσει και δε θα συγχωνευθεί καμία από τις υπάρχουσες δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ότι, αντίθετα, θα γίνει προσπάθεια να αυξηθούν.

Την ερώτηση υπογράφουν οι Δημήτρης Στρατούλης, Ανδρέας Ξανθός, Χρήστος Καραγιαννίδης και Κώστας Μπάρκας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *