Σπάνιος μαυροπελαργός εντοπίστηκε στο δέλτα του Αχέροντα

Ένας σπάνιος μαυροπελαργός, το μεταναστευτικό πτηνό που σύμφωνα με το “Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας” κινδυνεύει με εξαφάνιση, εμφανίστηκε στο δέλτα του ποταμού Αχέροντα…

Το ύψος του φτυάνει τα 96 εκ. ύψος, και είναι από τα πιο μεγαλόσωμα πτηνά, ενώ έχει άνοιγμα φτερών δύο μέτρων και βάρος τριών κιλών.

Σε αντίθεση με το γνωστό σε όλους μας λευκό πελαργό, διαφέρει ως προς το χρώμα ενώ είναι και μεγαλύτερος.

Το φτέρωμά του είναι μαύρο με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ στο επάνω μέρος και λευκό στο κάτω μέρος του σώματός του.

Ο φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, εντόπισε τον μαυροπελαργό μαζί με μία χουλιαρομύτα και έναν λευκό πελαργό στον βάλτο Κερέτζας στις εκβολές του Αχέροντα. Μάλιστα με τηλεσκόπιο φωτογράφισαν τα μεταναστευτικά πουλιά.

Οπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαυροπελαργών έχει ελαττωθεί σημαντικά και από πολλές χώρες εξαφανίστηκε τελείως και συγκεκριμένα ο ελληνικός πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 100 ζευγάρια.

Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) είναι ένα μοναχικό και ντροπαλό πουλί και δεν φωλιάζει σε αποικίες ούτε κοντά στο άνθρωπο όπως κάνει ο πελαργός (Ciconia ciconia). Σε αντίθεση προτιμάει τα δάση με μεγάλα δέντρα κυρίως κωνοφόρα όπου και χτίζει τη φωλιά του και δεν δέχεται την παρουσία άλλων ατόμων του είδους του σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Είναι μονογαμικό και μετά το ζευγάρωμα γεννά 2-6 αυγά ένα κάθε 2 ημέρες. Tρέφεται με φίδια, σαύρες,βατράχια, φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες, έντομα και με αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών.

Πηγη:News.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *