Ποιοί ξηροί καρποί προκαλούν οξεία δηλητηρίαση

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα κατέγραψε το…

Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσοκομείου «Παν. και Αγλαΐας Κυριακού» το οποίο με την σειρά του ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με κατεπείγον έγγραφο του Κέντρου προς την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας κατά τους τελευταίους έξι μήνες αυξήθηκε ο αριθμός περιστατικών με συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από κυανιούχα, λόγω κατανάλωσης πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα. Τα προιόνταν αυτά

διατίθενται ως «ξηροί καρποί», από σούπερ μάρκετ και καταστήματα «υγιεινής διατροφής», με υποτιθέμενη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη, ουσία που περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες.

Όπως αναφέρει το υπουργείο υγείας η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόληση και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

Μάλιστα εξαιτίας ελλιπούς επισήμανσης για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει, ανάλογα με την ποσότητα, από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση με χαρακτηριστικά συμπτώματα τοξικότητας: κοιλιακό άλγος, ναυτία έμετοι, διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση.

Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν.

Τέλος, εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού, ώστε να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές.

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *