Βαν Ρομπέι: «Τίμημα» για το Λονδίνο θα έχει έξοδος της Μ.Βρετανίας από την ΕΕ

Μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα έχει ένα «τίμημα» για το Λονδίνο, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι προειδοποίησε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο κατά μιας ενδεχόμενης εξόδου του από την ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια αποχώρηση θα είχε ένα «τίμημα» για το Λονδίνο.

“Η αποχώρηση είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εθελοντικά, ελεύθερα και είναι απολύτως θεμιτή, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα», δήλωσε ο Βαν Ρομπέι στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με τους τρόπους αναζωογόνησης της ζώνης του ευρώ και για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε τον Ιανουάριο, υπό την πίεση των ευρωσκεπτικιστών, να οργανώσει έως το τέλος του 2017 δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κάμερον σκοπεύει να «επαναπατρίσει» έως τότε προνόμια από τις Βρυξέλλες στο Λονδίνο, ιδίως στον τομέα των «κοινωνικών και ποινικών υποθέσεων».

“Υποθέτω ότι» στις άλλες χώρες της ΕΕ «δεν αρέσει ιδιαίτερα αυτή η ιδέα», αλλά «δεν φοβούνται», σημείωσε ο Βαν Ρομπέι.

“Πώς να πείσεις ένα δωμάτιο γεμάτο από ανθρώπους, όταν το χέρι σου κρατά το πόμολο της πόρτας», σημείωσε.

“Η αποχώρηση από την Ένωση είναι νομικά δυνατή. Αλλά δεν είναι μόνο η αποχώρηση. Θα είναι ένα πρόβλημα πολύ πιο περίπλοκο και μια δύσκολη να εφαρμοστεί απόφαση, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. . . σκεφτείτε ένα διαζύγιο μετά από σαράντα χρόνια γάμου», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην είσοδο του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ το 1973.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *