Χωρίς ζάχαρη έχει μείνει η αγορά της Κρήτης!

Χωρίς ζάχαρη έχει σχεδόν μείνει η αγορά της Κρήτης, ενώ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Για το θέμα αυτό, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε συγκεκριμένη κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας του να επιληφθεί της κατάστασης και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της….
αγοράς.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «την τελευταία περίοδο παρατηρείται μια πρωτοφανής έλλειψη των αποθεμάτων ζάχαρης από την αγορά της Κρήτης, η οποία προβάλλεται τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε επίπεδο χονδρικής πώλησης». Σχετικά τονίζει ότι «το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη αύξηση των τιμών, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και στους προμηθευτές».

Ενδεικτικά αναφέρει ότι «από 0,70€ που πωλούνταν το ένα κιλό ζάχαρης πριν από λίγους μήνες, σήμερα η τιμή του κυμαίνεται από 1,10€ έως 1,15€», ενώ συμπληρώνει ότι «σύμφωνα με καταγραφές από φορείς της τοπικής αγοράς, το διαθέσιμο προς πώληση απόθεμα σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών και πόσο μάλλον των επαγγελματιών (π.χ. ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία, χώρους εστίασης, ακόμα και μελισσοκόμους που τη χρειάζονται για να εμπλουτίσουν το μέλι που παράγουν, κ.α.)». Τονίζει δε ότι «ειδικά για αρκετούς επαγγελματίες η ζάχαρη αποτελεί απαραίτητο συστατικό των τελικών προϊόντων που παρασκευάζουν, ώστε η έλλειψή της δημιουργεί τεράστια δυσεπίλυτα προβλήματα παρασκευής και διάθεσης των προϊόντων και προκαλεί εν μέσω οικονομικής κρίσης μεγάλη οικονομική ζημία».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τον κ. Χρυσοχοΐδη, «πού ακριβώς οφείλεται η μεγάλη έλλειψη των αποθεμάτων ζάχαρης από την αγορά της Κρήτης», καθώς και «με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να καλύψετε τις ανάγκες της αγοράς και κυρίως των επαγγελματιών, καθώς η παραγωγή (ή παρασκευή) των τελικών προϊόντων τους εξαρτάται άμεσα από τη ζάχαρη». Τέλος, ερωτά «σε ποιους παράγοντες οφείλεται η μεγάλη αύξηση της τιμής της ζάχαρης», όπως και εάν «έχουν πραγματοποιηθεί σχετικοί έλεγχοι».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *