xOrisOria News

ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Γράφει ο Γιώργος Ι. Γλεντζές

Η χώρα μας οδεύει ολοταχώς προς βουλευτικές εκλογές, που σίγουρα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον και όλοι καταλαβαίνουμε το γιατί.

Αυτό μου δίνει αφορμή να….
ανατρέξω στο αρχείο μου και να θυμίσω τις βουλευτικές εκλογές του 1952 που είχαν πολλές ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση, δηλαδή αλαζονεία, σπατάλες, διαφθορά και τόσα άλλα.

Ο Αλέξανδρος Παπάγος παραλαμβάνει από τον Νικόλαο Πλαστήρα.
Στις εκλογές λοιπόν του Νοεμβρίου 1952, κέρδισε με άνετη πλειοψηφία το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού του αειμνήστου Αλ.Παπάγου.

Όταν ο Παπάγος έγινε πρωθυπουργός δεν έβαλε φόρους, δεν έκανε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δεν αφαίρεσε το χαμόγελο από τον Ελληνικό Λαό ούτε και τις ελπίδες.

Αλλά αποφάσισε να σταματήσει οπωσδήποτε την οικονομική διάλυση και εξέδωσε αμέσως ανάλογους αυστηρούς νόμους και ανάλογες εγκυκλίους.

Με τα παραπάνω καθορίζονταν ότι όλες οι μετακινήσεις των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών κλπ  λειτουργών , εντός και εκτός έδρας , περιορίζονται  στο ελάχιστο και θα γίνονται μόνο με έγκριση των αρμοδίων υπουργών.

Οι δε μετακινήσεις αυτές, γινόντουσαν μόνο με συγκοινωνιακά μέσα, ενώ η κίνηση όλων των κρατικών αυτοκινήτων , γίνονταν μόνο για πολύ-πολύ σοβαρούς λόγους και με ευθύνη μόνο των υψηλά προϊσταμένων.

Επίσης περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι δεξιώσεις, οι γιορτές και οι διάφορες φιέστες και κόπηκαν τα φαγοπότια σ΄αυτές.

Τα τηλέφωνα, το ρεύμα, τα γραφικά και τόσα άλλα που θεωρώ περιττό να αναφέρω , περιορίστηκαν στο ελάχιστο.

Σ΄όλες τις πόλεις και πρωτεύουσες ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος , ο Στρατηγός ,όπως και όλοι οι εκεί δημόσιοι λειτουργοί ,πήγαιναν το πρωί στην υπηρεσία και έφευγαν το μεσημέρι ή το βράδυ με τα πόδια.

Μερικοί εξυπνάκηδες που δεν εφάρμοσαν τους νόμους πήγαν αμέσως στο  σπίτι τους και στην συνέχεια στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

Το μέτρο αυτό ίσχυσε τρία χρόνια (1953-55 ) και εφαρμόστηκε, όσο βέβαια ήταν δυνατόν, σε όλους του τομείς του κράτους και απέδωσε τα μέγιστα.

Το 1956 η οικονομία της χώρας είχε γίνει αρκετά ισχυρή και σιγά-σιγά τα παραπάνω αυστηρά μέτρα έπαυσαν να ισχύουν.

Όμως όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί τα είχαν τόσο πολύ συνηθίσει και με συνείδηση εξακολουθούσαν να τα εφαρμόζουν για πολλά χρόνια πρόθυμα.

Μήπως και σήμερα κάποιος πρωθυπουργός με πανταλόνια και κάποια κυβέρνηση, πρέπει να εφαρμόσει ανάλογα τέτοια μέτρα για να ιδεί η χώρα μας και ο λαός μας Θεού πρόσωπο ;

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι οι εκλογές αυτές συγκεκριμένα έγιναν στις 16 Νοεμβρίου 1952.’

Ο Παπάγος πήγε στα ανάκτορα για την ορκωμοσία εν μεγάλη στολή, με την στραταρχική ράβδο και τα παράσημά του.

Έτσι δε φωτογραφήθηκε με τους υπουργούς του κατά την έξοδο τους από το παλάτι.

Βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης εκείνης ήταν:

Σπύρος Μαρκεζίνης Συντονισμού, Στεφ .Στεφανόπουλος Εξωτερικών ,Παν. Κανελλόπουλος Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Καραμανλής Δημοσίων Έργων, Δ. Μπιμπίκος  Δικαιοσύνης, Σπ. Θεοτόκης Παιδείας  και Ανδρ. Αποστολίδης Γεωργίας.

http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/

Use Facebook to Comment on this Post