Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ΗΠΑ

Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ έχουν κολλήσει πέντε μέρες πριν από τις 2 Αυγούστου, καταλυτική ημερομηνία για το ανώτατο όριο δανεισμού , το οποίο αν η Αμερική δεν το αυξήσει η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα δανεισμού της για….
πρώτη φορά.

H Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε πρόσφατα.

“Η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο ο ρυθμός ελαττώθηκε” στις περισσότερες περιοχές της χώρας, διευκρινίζει η Fed σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα δανεισμού της για πρώτη φορά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους από το να συμβιβαστούν και να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού.

“Οι άνθρωποι συνεχίζουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Συνεχίζουν να έρχονται δημόσια έσοδα. Να έρχονται χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα επειδή δεν θα μπορούμε πλέον να δανειστούμε για να πληρώσουμε όλους μας τους λογαριασμούς”, δήλωσε ο Κάρνεϊ, “είναι μια κατάσταση κρίσης”.

Ο πρόεδρος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s Ντίβεν Σάρμα δήλωσε σε ομιλία του προς τους αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο ότι οι αναλυτές του οίκου εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

“Οι αναλυτές μας δεν πιστεύουν ότι θα το κάνουν”, σημείωσε ο Σάρμα, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε όσον αφορά τον κίνδυνο αυτόν μέλος της επιτροπής οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Περίπου 53 γερουσιαστές — οι 51 των Δημοκρατικών και δύο ανεξάρτητοι που συνήθως συντάσσονται με αυτούς–υπέγραψαν χθες Τετάρτη επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση για το χρέος του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ.

Η Βουλή αναμένεται σήμερα να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου για την αύξηση του ορίου του χρέους που προωθεί ο Μπένερ, το οποίο προβλέπει την περικοπή δαπανών κατά 917 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια δεκαετία.

http://www.newscode.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *