Λύση για Κερατέα η… παλιά χωματερή

Σε λύση πακέτο για εργοστάσιο απορριμμάτων και ΧΥΤΥ στην παλιά χωματερή της Κερατέας επικεντρώνονται οι σχεδιασμοί για τα απορρίμματα της Ανατολικής Αττικής αφού η πρόταση για το Βιοτεχνικό Πάρκο δεν φαίνεται να περπατά.
Δύο είναι οι κυριότεροι λόγοι: Αφενός οι αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως από τις μονάδες τροφίμων στην…..
φιλοξενία των εγκαταστάσεων στο ΒΙΟΠΑ, αφετέρου τα προβλήματα με τις χρήσεις του πάρκου αφού προβλέπονται μόνο μονάδες χαμηλής όχλησης στην περιοχή και για να αλλάξει αυτό απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.
Παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, τη λύση για τον παλιό ΧΑΔΑ εμφανίζεται να προκρίνει και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος.
Σήμερα το βράδυ αναμένεται νέα συνάντηση των φορέων της αυτοδιοίκησης για το θέμα με επικεφαλής τον δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Κώστα Λεβαντή ενώ την προσεχή Παρασκευή είναι προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι προτάσεις για την χωροθέτηση των υποδομών επεξεργασίας απορριμμάτων.
Την λύση σε έκταση 50 στρεμμάτων που ανήκει στο δήμο και βρίσκεται δίπλα στον παλιό ΧΑΔΑ, επιβεβαιώνει στο protothema.gr ο κ. Λεβαντής, αναφέροντας ότι ο ΒΙΟΠΑ παραμένει στο τραπέζι, παραδέχεται όμως ότι έχει πολλά προβλήματα.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ως ιδανική λύση την περιοχή Οβριόκαστρο που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός για το ΧΥΤΑ.
Έχει μάλιστα προτείνει να γίνει σε μικρότερη έκταση (100 στρέμματα από 500 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός) προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις. Όμως η πρόταση αυτή, όπως διαμηνύουν οι τοπικοί φορείς αποτελεί την ύστατη λύση με τα όσα μεσολάβησαν τους προηγούμενους μήνες στην Κερατέα.
Πρόσφατα, ο κ. Λιακόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ΧΥΤΑ θα γίνει και ότι σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει καμία ανοικτή χωματερή. Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τα τέσσερα εργοστάσια απορριμμάτων της Αττικής και εξέφρασε την άποψη ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός που έγινε το 2003 και περιλαμβάνει και το ΧΥΤΑ της Κερατέας δεν μπορεί να αλλάξει από την στιγμή που δεν έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι σωστός. «Δεν έγινε τίποτα τα προηγούμενα επτά χρόνια, αυτό είναι το πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Λιακόπουλος.
Στην Κερατέα πάντως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ομοφωνία σε μια τεχνικά θεμελιωμένη πρόταση που ζητά η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες και αυτό περιπλέκει την άμεση επίλυση του θέματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για την χωροθέτηση των έργων στον παλιό ΧΑΔΑ υπάρχει πρόσφατη επιστολή προ της Περιφέρεια από την Ομοσπονδία Οικιστικών Συλλόγων που εκφράζουν την αντίθεσή τους και σε αυτό το σχεδιασμό.

http://www.e-aftodioikisi.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *