“Βετεράνος και ξερό ψωμί”! Απάντηση στις προτάσεις του Α/ΓΕΕΘΑ για τους απόστρατους

Οι απόστρατοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Α/ΓΕΕΘΑ να πάνε στην παρέλαση με κοστούμι και παράσημα. Και φαίνεται ότι δεν αποδέχονται και την δεύτερη πρόταση που δημόσια έχει καταθέσει ο κ.Κωσταράκος να μετονομαστούν οι….
απόστρατοι σε βετεράνους.

Ο συγγραφέας και απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ Αντώνης Κακαράς απαντά μ΄ ένα κειμενό του και στις δύο προτάσεις του Α/ΓΕΕΘΑ.

Γράφει ο 
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΚΑΡΑΣ
Συγγραφέας – Απόστρατος Αξιωματικός ΠΝ

«Βετεράνος»: Παλιός, πεπειραμένος πολεμιστής, παλαίμαχος αλλά και ο επαγγελματίας που λόγω ηλικίας έχει αποσυρθεί, επίσης ο εμπειροπόλεμος, ο απόμαχος, η παλιά καραβάνα…


Στον τόπο μας χρησιμοποιείται κατά συνθήκην για συμμετάσχοντες σε μακρόχρονες συρράξεις, όπως π.χ. οι στρατευμένοι και οι μόνιμοι των Βαλκανικών πολέμων που συνέχισαν πολλοί χωρίς διακοπή στον Α΄ ΠΠ, στις επιχειρήσεις Μικράς Ασίας, στην εκστρατεία στην Κριμαία. Το ίδιο και όσοι συμμετείχαν στον Ελληνοϊταλικό, στην αντίσταση, στη Μέση Ανατολή, στον εμφύλιο αργότερα, στην Κορέα.

Αντίθετα δεν συναντάται η χρήση της λέξης για τον πόλεμο κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Χρησιμοποιείται επίσης στην κομματική κομμουνιστική ορολογία για παλαίμαχους του κομμουνιστικού κινήματος με μακρόχρονη όμως θητεία ως ένοπλοι στον εμφύλιο, στις εξορίες, φυλακές, και στις λοιπές δραστηριότητες του ΚΚΕ. Σήμερα ελάχιστοι ζουν και από τις δύο κατηγορίες, γι αυτό όλο και σπανιότερα ακούγεται ή γράφεται η λέξη αυτή. Αντίθετα απαντάται στα αμερικανικά δημοσιεύματα όπου ως «βετεράνος» νοείται όποιος συμμετείχε σε μακρόχρονους πολέμους/επεμβάσεις των ενόπλων τους δυνάμεων (Κορέα, Βιετνάμ).

Παρατηρείται όμως η χρήση της έκφρασης, πάλι σε αμερικανικά δημοσιεύματα, για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις οπουδήποτε της υδρογείου ανεξάρτητα από διάρκεια. Έτσι ακούγονται ως «βετεράνοι» και οι ετήσιας θητείας στρατεύσιμοι του πολέμου του Βιετνάμ αλλά και οι πιλότοι των αεροσκαφών που βομβαρδίζουν οπουδήποτε οτιδήποτε (όπως π.χ. στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας).

Η τελευταία αυτή αναφορά γίνεται διότι προκαλεί έκπληξη η σύγκριση μεταξύ των βετεράνων, (φερ’ ειπείν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ή και των μονίμων του εκστρατευτικού Σώματος στο Βιετνάμ με πολύχρονη συμμετοχή), με τους νεαρούς πιλότους που αναφέρθηκαν που απλά άφηναν τις βόμβες τους εκ του ασφαλούς, αγνοώντας πολλές φορές και τις συνέπειες της δράσης τους. Σε αντίθεση με τους πολεμιστές εδάφους που κινδύνευαν και πάμπολλοι έχασαν και τη ζωή τους.


Παρατηρούμε επομένως, πως όσον αφορά τους στρατιωτικούς η λέξη αναφέρεται σε πολέμους, και δη μακρόχρονης διάρκειας. Κατά την άποψη του γράφοντος θα είναι λάθος να χρησιμοποιείται σήμερα για τους αποστράτους (και αμφίβολο εάν θα καθιερωθεί). Πολύ περισσότερο εκφράζεται αμφιβολία εάν θα γίνει δεκτό από μια κοινωνία που μπορεί μέχρι πρότινος να μας θεωρούσε ως το λιγότερο διαβρωμένο Στρώμα Ελλήνων, αλλά πόρω απέχει από το να βλέπει τους μεταπολεμικούς στρατιωτικούς ως πολεμιστές (εξαιρέσει του Κυπριακού αγώνα ως προελέχθη, αλλά και εκεί δεν αφορά μακρόχρονη αλλά ολιγοήμερη διάρκεια).
Ανεξάρτητα επομένως από την καλή πρόθεση της πρότασης, (αλλά και την επέκταση της ερμηνείας του Μπαμπινιώτη ως ανωτέρω) εκτιμάται πως θα γελάσει κάθε πικραμένος εάν δημοσιοποιηθεί. Εάν λοιπόν πρέπει να διατηρηθεί κάποια σοβαρότητα, καλό είναι να μην δίνουμε λαβές για κοροϊδίες, χλεύη και γιγάντωση της απαξίωσής μας.


Το ίδιο θα έλεγα και για την καθιέρωση να φέρονται διακριτικά παρασήμων και μεταλλίων με πολιτικά ρούχα. Τι διακριτικά θα είναι αυτά και ποιους πολέμους και διακεκριμένες πράξεις θα αντιπροσωπεύουν; Χάσαμε επί εποχής μας τη μισή περίπου Κύπρο ή όχι, έχουμε απολέσει και συνεχίζουμε να χάνουμε κάμποσα από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ή όχι, τι κάνουμε πάνω σ’ αυτά για να φέρουμε και παράσημα; Ποιων αγώνων και μαχών; Όσοι συμμετείχαν σε μάχες να φέρουν τα πολεμικά τους παράσημα, οι υπόλοιποι τι θα προβάλλουν;
Τέλος σκεφτήκαμε πόσοι με ελάχιστα χρόνια ως εν ενεργεία στρατιωτικοί έγιναν «γιαλαντζί ανώτατοι» στους διαδρόμους των διοικητικών δικαστηρίων και με κάποιες άλλες κομματικές ή και υπερβολικές νομότυπες διαδικασίες; Κάμποσοι απ’ αυτούς είναι που θα περιφέρονται αυτοθαυμαζόμενοι ως βετεράνοι και γελοιοποιώντας την ιδιότητα. Δε θα δικαιωθεί έτσι κάποιος που παλιότερα καθύβρισε δημόσια και διά του Τύπου τους στρατιωτικούς φτύνοντας απέχθεια αν όχι μίσος με επιχείρημα τα «λιλιά και τα σιρίτια»;

http://www.onalert.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *