Για “κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης” της ελληνικής οικονομίας μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδας για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ξενοφώντα Ζολώτα
και μόλις 2 ημέρες από την πρώτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ θέλοντας να δημιουργήσει κλίμα φόβου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφερόμενος στις νέες πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, είπε ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά όπως τόνισε, ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος.
Πρωτοφανής δήλωση γιατί όταν πράγματι κάτι τέτοιο συμβαίνει εξ αιτίας κρίσιμων καταστάσεων – και όχι πολιτικής σκοπιμότητας – τότε η Διοίκηση της ΤτΕ φροντίζει είτε να το έχει προβλέψει, είτε να το έχει ήδη αντιμετωπίσει έμπρακτα με επιτυχία και χωρίς δηλώσεις.
Συμβαίνει κάτι τέτοιο; Οχι βέβαια!
Γιατί κανείς στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ελληνικής κατάρρευσης όπως αυτή που περιγράφει ο Γ.Στουρνάρας
Η συγκυρία μάλιστα που διάλεξε ο διοικητής της ΤτΕ να κάνει αυτή την ψευδή δήλωση που υπονομεύει την οικονομία της χώρας για να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη η κυβέρνηση από την οποια προέρχεται, κινείται σε απολύτως αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που υπονοείται από την “προειδοποίηση” που απεύθυνε στο ακροατήριό του.
Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να βγαίνει ο διοικητής της ΤτΕ και να λέει τέτοια πράγματα χωρίς στοιχεία και αποδείξεις. Δεν είναι πολιτικό πρόσωπο για να αερολογεί “δωρεάν” και χωρίς συνέπειες. Αυτά που λέει πρέπει να τα στοιχειοθετεί. Και αν είναι ψεύδη να υπόκειται σε συνέπειες.
Eπιτέλους να ελεγχθεί το αν όντως μειώνεται η ρευστότητα και ποιος ευθύνεται γι αυτό ή αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο να ερωτηθεί ο ίδιος ο Γ.Στουρνάρας για ποιο λόγο κατέφυγε σε ψεύδη που υπονομεύουν μια ολόκληρη οικονομία.
Και η αλήθεια εν τω μεταξύ είναι εντελώς διαφορετική.
Γιατί όλοι γνωρίζουν και περισσότερο απ΄ όλους ο ίδιος ότι ακόμα και τώρα πίσω από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται το ελληνικό δημόσιο που έχει αποθέματα 11,6 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς άμεση διάθεση για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν και εφόσον χρειασθεί.
Γι΄ αυτό τον λόγο άλλωστε η ΕΚΤ είναι τόσο επιφυλακτική στο να αποτελέσουν τα κεφάλαια αυτά μέρος της νέας πίστωσης προς την Ελλάδα μέσω της πιστωτικής γραμμής με ενισχυμένους όρους (Enhanced Conditions Credit Line – ECCL).
Τα πλέον άσχημα σενάρια των τραπεζών έχουν προβλέψει ότι το μέγιστο που θα μπορούσε να προκύψει σε μία κατάσταση πραγματικού πανικού θα ήταν “φύγουν” περί τα 8 με 10 δισ. ευρώ.
Το ΤΧΣ διαθέτει 11,6 δισ. ευρώ… Και εκτός αυτού η ΤτΕ έχει ήδη στην διάθεσή της ποσότητες χαρτονομισμάτων υπερεπαρκείς για να γεμίζουν τα ΑΤΜs για πολλές μέρες.
Use Facebook to Comment on this Post