Πάνος Τσίρκας, ο νεκρός του αιματοκυλίσματος

Ο κύριος στόχος και ο νεκρός του νέου αιματοκυλίσματος στην Πάτρα, ο Πάνος Τσίρκας, είχε απασχολήσει τις αρχές και την κοινή γνώμη της Πάτρας όλο το προηγούμενο διάστημα όταν και αν και κατηγορούμενος (και προφυλακισθείς) για απόπειρα ανθρωποκτονίας, τελικά με απόφαση του …
Μεικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Αιγίου είχε απαλλαγεί γι αυτό «εισπράττοντας μόνο» τέσσερα χρόνια φυλάκιση για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Όπως είχε γράψει στις 31 Ιουλίου 2012 το dete.gr «Ο Τσίρκας είχε κατηγορηθεί για έξι κακουργηματικές πράξεις και τελικά καταδικάστηκε για 1,5 πλημμέλημα» όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος του Ντίνος Αργυρόπουλος.

Η δίκη των κατηγορουμένων για απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες, εκβιασμούς σε καρναβαλικά στέκια κλπ., μετά από δέκα συνεδριάσεις και δεκάδες μάρτυρες που κατέθεσαν το Δικαστήριο επέβαλε ποινές μέχρι και 8 χρόνια στους κατηγορούμενους, ενώ υπήρξαν και απαλλαγές. Για τον βασικό κατηγορούμενο Πάνο Τσίρκα κρίθηκε πως κακώς κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η συγκεκριμένη κατηγορία «έπεσε» στο Δικαστήριο κι έτσι ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι συλληφθέντες είχαν διαπράξει απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος επιχειρηματιών, ληστεία σε τράπεζα της Πάτρας, διαρρήξεις σε καταστήματα και γραφεία της πόλης, απόπειρες εκβίασης σε καρναβαλικά γκρουπ, ενώ έβαλαν φωτιά σε καρναβαλικό στέκι με κίνδυνο ζωής σε δυο ανθρώπους.

Μαζί με τον Πάνο Τσίρκα είχαν συλληφθεί άλλα πέντε άτομα, ηλικίας 21, 23, 24, 26, 26 ετών που κατηγορούνταν για τα εξής:

Δύο (2) απόπειρες ανθρωποκτονίας , που τελέσθηκαν, η μεν πρώτη την 18-11-2010 σε βάρος ημεδαπού άνδρα, με την χρήση μαχαιριού και ροπάλου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του παθόντα. Ο τελευταίος είχε αρνηθεί να ενδώσει σε απαίτηση της ομάδας για την καταβολή χρηματικού ποσού 50.000 ευρώ που όφειλε σε τρίτο για λογαριασμό του οποίου λειτουργούσαν. Η δεύτερη την 18-12-2010 σε βάρος ημεδαπού, με την χρήση πυροβόλου όπλου, που είχε επίσης αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και η οποία αφορούσε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ένοπλη ληστεία ,που συνέβη στα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου 2010 (30.08.2010) σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας που εδρεύει στην οδό Ανθείας στην Πάτρα. Οι δράστες, κατά τη διάρκεια της ληστείας αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον φύλακα της Τράπεζας. Στη ληστεία αυτή συμμετείχε και ένας 53χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

Τριάντα (30) διαρρήξεις σε καταστήματα και γραφεία στην πόλη της Πάτρας, απ’ όπου αφαίρεσαν: κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ρολόγια χειρός και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία στην συνέχεια διέθεταν προς πώληση σε τρίτα άτομα και σε τιμές μικρότερες από την εμπορική τους αξία.

Εννέα (9) απόπειρες εκβίασης μελών καρναβαλικών γκρουπ (σε καρναβαλικά στέκια της Πάτρας), με σκοπό το οικονομικό όφελος, οι οποίες απετράπησαν λόγω της σύλληψής τους.

Εμπρησμό σε καρναβαλικό στέκι στην Πάτρα, που συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Δευτέρας (21.02.2011), μέσα στο οποίο κοιμόντουσαν δύο άτομα, θέτοντας, με τον τρόπο αυτό, σε κίνδυνο την ζωή τους”.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΤΣΙΡΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΙΣΘΗΣΗ

Στις 13 Ιανουαρίου 2012 ο Πάνος Τσίρκας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Κόσμος» είχε χαρακτηρίσει αστείες και ανυπόστατες τις κατηγορίες που τον εμφάνιζαν ως «νονό» και αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης. Και, λίγους μήνες νωρίτερα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2011, είχε γράψει, μεταξύ άλλων, στο προσωπικό του ιστολόγιο:

«Ναι το παραδέχομαι είμαι Νονός. Το πρώτο μου παιδάκι το Γιωργάκη μου το βάπτισα το 1987,το δεύτερο τη Θοδώρα μου το 2008 και το Πανούλη μου το 2010.Αυτή είναι η μοναδική μου σχέση με το

“Νονιλίκι”. Στην μικρή μας πόλη την Πάτρα που όλοι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον λίγο πολύ και ξέρουμε ποιος είναι ποιος και το τι κάνει, συνέβη και αυτό. Να με κατηγορούν δηλαδή ως μπράβο και μάλιστα ως αρχηγό μπράβων δηλαδή ως Νονό. Είναι απ΄αυτά που βλέπεις στις ταινίες και δε τα πιστεύεις κιόλας…

«Είμαι αθώος και θέλω να πω την αλήθεια»

H παρακάτω συνέντευξη παραχωρήθηκε στην εφημερίδα “ο κόσμος της Πάτρας” και δημοσιεύτηκε στις 13-01-12

Θέλω να μιλήσω, θέλω να πω την αλήθεια» ήταν τα πρώτα λόγια που χρησιμοποίησε ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα στη νυχτερινή ζωή της Πάτρας και ο οποίος σήμερα βρίσκεται προφυλακισμένος και μάλιστα με βαριές κατηγορίες!

Ο Πάνος Τσίρκας δεν απασχόλησε την κοινωνία μόνο ως κατηγορούμενος για «προστασία καρναβαλικών στεκιών», ληστεία σε τράπεζα και απόπειρες ανθρωποκτονίας (είναι οι κατηγορίες που του έχουν αποδώσει και με τις οποίες θα καθίσει στο εδώλιο), αλλά και ως ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, επιχειρηματίας και… αδελφός αστυνομικού! Το τελευταίο φαίνεται πως τον ενοχλεί περισσότερο από όλα, γιατί δεν θέλουν να συνδέεται η όποια υπόθεσή του με την επαγγελματική δραστηριότητα του αδελφού του. Ο Πάνος Τσίρκας μίλησε στον «Κόσμο» μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατείται από τον περασμένο Φεβρουάριο.

– Η αστυνομία στο δελτίο τύπου που είχε τότε εκδώσει έκανε λόγο για «συμμορία των 6» με ληστεία σε τράπεζα, διαρρήξεις, απόπειρες ανθρωποκτονίας, εκβιασμούς κλπ. Εσείς δεν συμμετείχατε σε τίποτε από όλα αυτά;

– Εννοείται πως όχι…

– Κάποιοι από τους συλληφθέντες είναι ένοχοι;

Μιλάω για μένα αποκλειστικά και δεν εκπροσωπώ κανέναν. Σε μερικά πράγματα είμαι βέβαιος πως δεν έχουν καμία σχέση, από εκεί και πέρα μόνο οι ίδιοι μπορούν να απαντήσουν.

– Ουδείς αλάνθαστος. Ποιο είναι το λάθος που έχετε κάνει; Για ποιο πράγματα έχετε μετανιώσει;

– Είναι βέβαιο ότι όλοι κάνουμε λάθη. Δεν θεωρώ όμως ότι έκανα κάτι για το οποίο θα έπρεπε να έχω μετανιώσει σε σχέση με αυτή την υπόθεση. Θα έπρεπε να έχω κάνει κάποια πράγματα που δεν έκανα, ίσως. Βρίσκομαι περίπου ένα χρόνο στη φυλακή για μία υπόθεση βασισμένη σε αίολα και αβάσιμα επιχειρήματα, από την πλευρά της Αστυνομίας, και σε κάποιες καταθέσεις οι οποίες δεν υποδηλώνουν καμία ενοχή, αλλά και που ανακατασκευάστηκαν στο σύνολό τους. Η μία δεν από τις καταθέσεις (η πιο σοβαρή) είναι πλαστογραφημένη ως προς το περιεχόμενό της.

Από τη δικογραφία με σαφήνεια κάποιος, διαπιστώνει ότι πρόκειται για προσπάθεια ενοχοποίησής μου, από πλευράς της Αστυνομίας, χωρίς να προκύπτει κάτι σε βάρος μου, ούτε από τις καταθέσεις, ούτε από τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Δεν βρέθηκε το παραμικρό, ούτε στην κατοχή μου, ούτε σε χώρο που να ελέγχω ή να επισκέπτομαι. Στις τηλεφωνικές συνομιλίες μάλιστα διατυπώνω την ανησυχία μου, ότι δηλαδή πρόκειται η αστυνομία αδίκως να με ενοχοποιήσει ξεκάθαρα. Ανησυχία δικαιολογημένη όπως αποδείχθηκε. Πιστεύω ότι η υπόθεση στο σύνολό της, αποτελεί προϊόν μίσους στο πρόσωπο του αδελφού μου. Εκτιμώ ότι η δράση και η συμμετοχή του στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων της νύχτας, εφοριακών, λιμενικών αλλά και άλλων υποθέσεων, προκάλεσε την οργή μερικών έξω και μέσα στην Αστυνομία. Πιστεύω ακράδαντα πως η προσπάθεια ενοχοποίησής μου έχει σαν στόχο κυρίως αυτόν.

– Ποια είναι η γνώμη σας για τους μπράβους της Πάτρας;

– Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είναι υποτιμητικό για μένα να με κατηγορούν ως «μπράβο», άλλωστε είναι ευρέως γνωστή η άποψή μου γι αυτούς. Πρόκειται για μυθικά αποκυήματα άγνοιας και φόβου, σε πολλές περιπτώσεις συνεργάτες της Ασφάλειας. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τους Πατρινούς μπράβους, αυτοί είναι για γέλια, κάποιοι κλεφτοκοτάδες, αγράμματοι, δειλοί, που κάνουν ότι κάνουν με απώτερο σκοπό… να βγάλουν γκόμενα! Ο ρόλος όμως της Αστυνομίας είναι καταλυτικός ως προς τη συντήρηση της ύπαρξής τους. Αυτό γιατί κάποιοι αστυνομικοί κάνουν τα στραβά μάτια, άλλοι δεν ασχολούνται και κάποιοι τους παρέχουν πέπλο προστασίας, κάνοντας το έργο τους ευκολότερο. Το νοητικό επίπεδο των Πατρινών «μπράβων» δεν τους επιτρέπει να οργανωθούν σε υψηλό επίπεδο και να αποφύγουν την σύλληψη. Εάν η Αστυνομία έκανε καλά τη δουλειά της, δεν θα υπήρχαν! Ένα άλλο θέμα σε σχέση με την Αστυνομία, είναι ότι άνθρωποι από το πουθενά, χωρίς καμία προϋπηρεσία σε θέματα ασφαλείας, ή με θητεία πίσω από ένα γραφείο, αναλαμβάνουν διοίκηση με τα γνωστά αναξιοκρατικά κριτήρια, που ισχύουν για τα πάντα στη χώρα μας. Και στην απέλπιδα προσπάθειά τους να δικαιώσουν το ρόλο τους αλλά και την περιπέτεια της ύπαρξής τους γενικότερα κάνουν πολλά και διάφορα. Στην περίπτωσή μου για παράδειγμα, προσπαθούν να παραπλανήσουν τη δικαιοσύνη, έστω και προσωρινά. Πετυχαίνοντας τον αληθινό στόχο τους που δεν είναι άλλος από την προφυλάκισή μου. Επίσης επιδίδονται ανηλεώς σε ένα παιγνίδι εντυπώσεων που μέσα του χάνεται η ουσία της πραγματικής τους αποστολής. Και άνθρωποι αθώοι ταλαιπωρούνται άδικα και άλλοι κάνουν πάρτι. Την ίδια στιγμή άλλοι αστυνομικοί που έχουν επιτελέσει έργο γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και παραμερίζονται. Το θέμα στην αστυνομία, δεν είναι προσώπων κατά τη γνώμη μου, είναι γενικότερης δομής και λειτουργίας. Και πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να πάψει να υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Η παροιμιώδης δυσκολία του κράτους να αντιληφθεί το προφανές και να κατανοήσει ότι η πιο επαναστατική σκέψη και πράξη είναι το αυτονόητο. Καθιστά την ελπίδα για αλλαγές μάταιη και σε αυτόν τον τομέα, κατά τη γνώμη μου.

Μιλήστε μου για σας, για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία και την οικογενειακή σας ζωή.

– Διάγω βίον υπερήφανο και αξιοπρεπή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Δεν πρόδωσα και ποτέ δεν θα προδώσω τις περί ηθικής και δικαίου αρχές μου. Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία άρχισε σε πολύ μικρή ηλικία. Ήμουν πάντα εργατικός και τίμιος, ασχολήθηκα με πολλά επαγγέλματα, αργότερα δραστηριοποιήθηκα επιχειρηματικά με επιτυχία σε πολλούς τομείς, τα τελευταία χρόνια και στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης. Κατάγομαι από αυστηρή οικογένεια με αρχές και ήθος και μεγάλωσα με πολλή αγάπη σε ιδανικό περιβάλλον και με τις καλύτερες συνθήκες. Είμαι πολύ δεμένος με την οικογένειά μου και πολύ υπερήφανος γι αυτήν.

– Σας κατηγορούν ως αρχηγό οργάνωσης. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;

– Είναι τουλάχιστον αστείο και εντελώς ανυπόστατο. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλακώ σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, πρώτον διατηρώ ένα σχετικά υψηλό επίπεδο διαβίωσης αλλά και δεύτερον και σημαντικότερο, τέτοιου είδους ενέργειες δεν συνάδουν με τα ήθη και τις αρχές μου. Με δύο από τους συγκατηγορούμενους μου, έχω πιο στενή σχέση και μόνο έναν από αυτούς γνωρίζω από παλαιότερα. Τους υπόλοιπους τους γνώρισα λίγους μήνες πριν την σύλληψή μου και δεν είχαμε τίποτα παραπάνω από ένα «γεια» και αυτό όταν βρισκόμασταν τυχαία.

– Πιστεύετε πως θα δικαιωθείτε στο δικαστήριο;

Είναι κοινή διαπίστωση όλων μας ότι τίποτε σχεδόν στη χώρα μας δεν λειτουργεί σωστά. Παρά ταύτα, προσωπικά πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη επιτελεί σωστά το ιερό της έργο και ότι θα κάνει το ίδιο και στη δική μου περίπτωση. Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια θα λάμψει και θα δικαιωθώ».

attikipress.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *