Ο πυρρίχιος τράνταξε το Σύνταγμα στην εκδήλωση για τη γενοκτονία (βίντεο-φωτο)

Για πρώτη φορά πυρρίχιος μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Είναι ο κατεξοχήν πολεμικός (πυρρίχιος) χορός των Ποντίων και –όπως αποδείχθηκε– ο πιο ταιριαστός τρόπος για να κλείσει η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι χορευτές συλλόγων-μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων αιχμαλώτισαν τα φλας των φωτογράφων, αλλά πάνω απ’ όλα έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας και υπερηφάνειας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Μουζενίδη, ο χορός παλιότερα δεν χορευόταν ή χορευόταν μόνο ως τρομαχτόν, επειδή απαγορευόταν στους Έλληνες να φέρουν όπλα. Όταν η οπλοφορία επιτράπηκε ξανά, την 3η και την 4η δεκαετία του 19ου αι., επανήλθε στο προσκήνιο.

Είναι η πρώτη φορά που οι Πόντιοι χόρεψαν πυρρίχιο στο Σύνταγμα. Νωρίτερα ο Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε το «Αητέντς επαραπέτανεν», ενώ με τη συνοδεία της χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Δροσιάς και μαθητών του στη λύρα από το Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» και το Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο το «Πάρθεν η Ρωμανία».

thesecretrealtruth.blogspot.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *