Γιατί έγιναν μαλλιά κουβάρια Κωνσταντοπούλου – Κανέλλη

Διαξιφισμοί γένους… θηλυκού κυριάρχησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά την…

ακρόαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Αλέξανδρου Ρακιντζή. Στο θερμό επεισόδιο που διεξήχθη πρωταγωνίστριες ήταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

Η σχέση των δύο γυναικών βρισκόταν ήδη σε τεντωμένο σχοινί. Κι αυτό διότι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν σε συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο η βουλευτής του ΚΚΕ άφησε αιχμές κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία διαφωνούσε επί διαδικαστικών ζητημάτων με το προεδρείο.

«Ζήτησα να χαμηλώσουν την ένταση του ήχου, αλλά μου είπαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Ζητάω λοιπόν από τους ομιλητές για λόγους πνευματικής, ηθικής και ακουστικής υγείας να μιλάνε 20-30 πόντους μακριά από τα μικρόφωνα» είχε αναφέρει η κ. Κανέλλη, με σαφή παραλήπτη του μηνύματος τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Χθες, όμως, αφορμή για τον καβγά αποτέλεσε ο χρόνος κατάθεσης των ερωτημάτων της κ. Κωνσταντοπούλου προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή που άγγιξε τα 20 λεπτά. Το γεγονός προκάλεσε την έκρηξη της κ. Κανέλλη, η οποία, αν και δεν βρισκόταν στην αίθουσα καθ’ όλη τη διάρκεια των ερωτήσεων της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, ξέσπασε λέγοντας: «Σταματήστε επιτέλους. Ελεος! Δεν θα κάνετε την προεδρεύουσα εδώ μέσα. Ρωτάτε επί 25 λεπτά!». Αμεση ήταν η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία σχολίασε δηκτικά: «Η κ. Κανέλλη τώρα μπήκε στην αίθουσα και θα μου πει πώς να ρωτάω».

Η οξύτατη αντιπαράθεση των δύο γυναικών προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Αναστάσιου Νεράντζη, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να δώσει άλλη μία παράσταση στην πολύμηνη κόντρα του με την κ. Κωνσταντοπούλου. «Εξαγριώνετε όλη την Επιτροπή με τη στάση σας. Κάνετε μισή ώρα ερωτήσεις. Δεν σας επιτρέπω να υποβάλετε άλλη ερώτηση» φώναξε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

 Στην παρατήρηση του κ. Νεράντζη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «αφού το προεδρείο ασπάζεται την επίσημη θέση του ΚΚΕ να μην κάνουμε ερωτήσεις, θα σιωπήσω». Η συγκεκριμένη φράση της όμως εξόργισε για δεύτερη φορά τη βουλευτή του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να ανοίξει ένας νέος γύρος ανταλλαγής αιχμηρών υπονοουμένων. «Ανακαλέστε αυτή τη στιγμή. Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι το ΚΚΕ δεν θέλει ερωτήσεις;» είπε εκνευρισμένη η κ. Κανέλλη, για να εισπράξει την κατηγορηματική άρνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Δεν ντρέπομαι».

«Αφού δεν ντρέπεστε εσείς, δεν πρόκειται να ντραπεί οποιοσδήποτε άλλος για λογαριασμό σας. Αποχωρώ. Της δίνω όλο τον χρόνο να ανοητολογεί μέχρι το βράδυ. Την αφήνω να μπουρδολογεί!» συμπλήρωσε προκλητικά η κ. Κανέλλη. «Βρήκατε την ευκαιρία για να αποχωρήσετε» σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου. Σημειώνεται πάντως πως ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Ρακιντζή και χαρακτηρίστηκαν ως «ανοητολογίες» και «μπουρδολογίες» από την κ. Κανέλλη ήταν το κλείσιμο της ΕΡΤ, η χρηματοδότηση των ΜΚΟ, η λίστα Λαγκάρντ και άλλα στοιχεία που αφορούν θέματα φοροδιαφυγής.

ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ. Κατά τα λοιπά, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρακιντζής μιλώντας στην Επιτροπή, η απομάκρυνση επίορκων υπαλλήλων από το Δημόσιο προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί μόνο 200 επίορκοι υπάλληλοι, ενώ εκκρεμούν οι υποθέσεις άλλων 500, οι οποίες δεν έχουν τελεσιδικήσει καθώς οι ελεγχόμενοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Ακουσα διάφορα τρελά νούμερα αλλά οι εισαγγελικές Αρχές έχουν στείλει στο γραφείο μου 2.500 ποινικές υποθέσεις. Μόνο που δεν αφορούν 2.500 επίορκους υπαλλήλους γιατί πολλές από αυτές αντιστοιχούν στο ίδιο πρόσωπο» ανέφερε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις που καταγράφονται στην ετήσια έκθεσή του. Ειδικότερα επικαλέστηκε την περίπτωση εκπαιδευτικού που είχε κατηγορηθεί για ασέλγεια εις βάρος ανήλικων παιδιών κάτω των 12 ετών αλλά η υπηρεσία δεν του επέβαλε κυρώσεις, με αποτέλεσμα ο ίδιος ο Επιθεωρητής να κάνει ένσταση.

ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ. Την ίδια ώρα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των επανελέγχων που έγιναν για πλαστά πιστοποιητικά σπουδών, ο κ. Ρακιντζής είπε ότι περιπτώσεις πλαστογραφίας απολυτηρίων εντοπίστηκαν στις Δημοτικές Αστυνομίες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η βαθμολογία από 10 έγινε 18. Υπήρξαν, ανέφερε ο κ. Ρακιντζής, 50 τέτοιες περιπτώσεις στον Δήμο Αθηναίων και 12 έως 15 στα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τον Επιθεωρητή, ως «εξαιρετικά δύσκολος» χαρακτηρίζεται ο έλεγχος που διεξάγεται σε διάφορα ινστιτούτα γλωσσομάθειας για 200.000 πιστοποιητικά ξένων γλωσσών, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τις προαγωγές υπαλλήλων.

TA NEA
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *