Τον αρχιπράκτορα του Καντάφι ζητά το ΔΠΔ

Με παραπομπή στο Σύμβουλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απειλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τη Λιβύη. Ζητά να της παραδώσει τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών…

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) διέταξαν τη Λιβύη να παραδώσει τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του καθεστώτος Καντάφι.

Ο λόγος για τον Abdullah al-Senussi ο οποίος μαζί με τον γιο του Καντάφι Saif al-Islam  αντιμετωπίζουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην προσπάθεια καταστολής της αντικαθεστωτικής εξέγερσης.

«Η Λιβύη δεν εξαιρείται από την υποχρέωση συμμόρφωσης με τα εντάλματα σύλληψης», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι δικαστές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Λιβύη, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι οι διωκόμενοι πρέπει να δικαστούν από λιβυκά δικαστήρια. Ο Saif al-Islam κρατείται από ένα απόσπασμα εξεγερμένων στο Ζέντεν μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2011.

Η υπεράσπιση του γιου του Καντάφι αξίωσε από το διεθνές δικαστικό σώμα «να διατάξει τις λιβυκές αρχές να παραδώσουν τάχιστα τον Saif al-Islam  στο ΔΠΔ».
Κατά τους συνηγόρους του, ο πελάτης τους «δικάζεται κατά βάση διότι επιχείρησε μέσω του δικηγόρου του να έλθει σε επαφή με το ΔΠΔ για το γεγονός ότι τα δικαιώματά του είχαν παραβιασθεί».

Πηγή: trelokouneli.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *