Ενώ όλοι ασχολούνται με την ΧΑ η τρόικα ετοιμάζει νέα εξαθλίωση των Ελλήνων

Ο στόχος είναι εμφανής , ώστε όλοι να βρεθούν να χρωστάνε έστω και μερικά ευρώ , καθότι θα είνα αρκετά για να δημευθούν τα σπίτια των Ελλήνων .

Κεντρικό ζήτημα θεωρείται πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς , καθώς στην κυβέρνηση διαβλέπουν διάθεση των ελεγκτών να θέσουν θέμα νέων μέτρων στο τραπέζι . Η σημερινή ημέρα θα κρίνει όμως και την τροπή που θα λάβει η περιπέτεια για το μέλλον των ΕΑΣ – ΕΛΒΟ και…. ΛΑΡΚΟ . Η συνάντηση του Γ . Στουρνάρα με την Τρόικα είναι σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί .

Στις συναντήσεις με τον Γιάννη Στουρνάρα θα εξεταστούν όλα τα θέματα που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ . ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου , δηλαδή :

ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους ,

οι 12.500 διαθεσιμότητες στο δημόσιο

η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως την Δευτέρα , ώστε η εκταμίευση της δόσεως να αποφασιστεί στην συνεδρίαση του Euroworking ομάδα την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου .

Αν και η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μείζον θέμα καθότι πρόκειται για κοινωνικό αγαθό , τα βάσανα των πολιτών πρόκειται να επαυξηθούν , καθώς η Τρόικα στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα , σηκώνει απλά το ” φρύδι ” . Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ακόμα και η Eurostat θα ανακοινώσει πως το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα φτάσει στα 2-2,5 δισ . ευρώ . Πιέζονται όμως από την Τρόικα να συμφωνήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 400-500 εκατ . ευρώ το 2013 .

Τέτοιος ωμός εκβιασμός , ούτεο από ” τοκογλύφους ” της πιάτσας δεν γίνεται . Απαιτούν να χρωστάμε με το έτσι θέλω , και να μην έχουμε περίσσσευμα με το έτσι θέλω . Αυτή η διαφορά του 1,5 δις με τις εκτιμησεις της « δικής » τους Eurostat θα πρέπει να μας εξηγήσουν , που θα ” εξαφανιστούν ” ως δια μαγείας .

Έτσι , αφού πρώτα οι ελεγκτές « ανέκοψαν » την μείωση της ύφεσης σε 4 % αντί 3,8 % που υποστήριζε η κυβέρνηση , η τρόικα συνεχίζει να πιέζει με στόχο επιπλέον μέτρα και το 2014 , ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι ζήτησε ήδη από το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να καταρτίζει και κατάλογο με « πιθανά » μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 – 2016 .

Δηλαδή και μας επιβάλουν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα , και μας επιβάλουν την ύφεση που αυτοί θέλουν . Αυτό φανερώνει ότι δεν θέλουν να ξεχρεώσουμε , και επιθυμούν να μας επιβάλουν νέα μέτρα με το έτσι θέλω , για να προκληθεί κοινωνική αναταραχή .

Σε ότι αφορά στο τελικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 πάντως , αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι αυτό θα επιτευχθεί χωρίς « κρυφά μέτρα » και αλχημείες , χωρίς αναδρομική περικοπή των πιστώσεων του προϋπολογισμού προς τους φορείς του Δημοσίου , αλλά δίνοντας ολόκληρο το κονδύλι της χρονιάς ( 2,9 δισ . ευρώ ) για επιστροφές φόρων και τα 6,5 δισ . ( από τα 6,65 που προϋπολογίζονταν ) για δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ( ΠΔΕ ) .

Το μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών ( ΕΑΣ και ΕΛΒΟ ) και της ΛΑΡΚΟ θα κρίνει η νέα συνάντηση που θα έχει το απόγευμα η Τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά .

Το σχέδιο με το οποίο προσέρχεται η κυβέρνηση σε αυτή την συνάντηση είναι γνωστό και προβλέπει τη διάσπαση και διατήρηση εν λειτουργία μόνο του στρατιωτικού σκέλους για ΕΑΣ και ΕΛΒΟ , ενώ για την ΛΑΡΚΟ επιδιώκεται επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης για να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη .

Τον τελικό λόγο θα έχει πάντως για όλα αυτά ο πρωθυπουργός , που θα συναντήσει την Τρόικα , ενώ την Κυριακή θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα , που θα είναι η τελευταία του πρώτου γύρου του ελέγχου στην Αθήνα , πριν η ομάδα Τόμσεν επιστρέψει στα μέσα Οκτωβρίου στη χώρα μας .

Συνοψίζοντας αυτό που φαίνεται είναι ότι θα αποφασιστούν νέα σκληρά και εξοντωτικά μέτρα για τους πολίτες , μέτρα μαλλιστα που έχουν προαποφασισθεί από το εξωτερικό , αφού ακόμα και αν παρουσιαζουμε πλέονασμα , οι δανειστές προσποιούνται ότι δεν το ” βλέπουν ” . Το πρόβλημα είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται με μοναδική ευκολία , χωρίς αντιδράσεις , γιατί όλα τα ΜΜΕ ” όλως τυχαίως ” ασχολούνται μόνο με το θέμα της Χρυσής Αυγής .

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *