ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ… ΑΝΟΜΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Όταν οι «εφευρέτες» του το ονόμασαν «κίνημα ανυπακοής» μάλλον δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μέσα σε λίγες μόνον ημέρες θα δημιουργούσαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση. Ο ολοένα και…
διαγκούμενος αριθμός πολιτών που αρνούνται ετσιθελικά να πληρώσουν διόδια και εισιτήρια, η «μεταναστευτική» κατάληψη της Νομικής και η αντίστοιχη από γιατρούς στο υπουργείο Υγείας, η άρνηση των συνδικαλιστών του μετρό να…..
υπακούσουν στη Δικαιοσύνη που κήρυξε παράνομη την απεργία τους ή ακόμη και ο παρατεινόμενος εκφυλισμός του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους χώρους, τείνουν να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο κλίμα απειθαρχίας και ανομίας, το οποίο μονοπωλεί πλέον τις υπουργικές συζητήσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα που πέρασε στις συναντήσεις του Μαξίμου εκφράστηκε μέχρι και η ανησυχία μήπως αρκεί πλέον μια «σπίθα» -όπως π. χ. μια εσφαλμένη υπεραντίδραση της αστυνομίας-για να αποδειχθεί ικανή να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, όπως αυτή των Δεκεμβριανών του 2008. Ωστόσο, οι εισηγήσεις κάποιων υπουργών (όπως των κ. Γ. Ραγκούση και Αννας Διαμαντοπούλου) που ήδη από τα γεγονότα της Νομικής τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης η κυβέρνηση να σκληρύνει τη στάση της σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου να μην εμφανίζεται όλο και πιο αδύναμη να επιβάλει την τάξη και τις αποφάσεις της, δεν ήταν οι περισσότερες. Κατά πληροφορίες μάλιστα επικράτησε η εντελώς αντίθετη άποψη που υποστηρίχθηκε από τους κ. Χάρη Καστανίδη, Δημ. Ρέππα και Χρ. Παπουτσή. Δηλαδή, να αφεθούν στην κρίση των πολιτών οι πάσης φύσεως αντιρρησίες των κυβερνητικών επιλογών, ακόμη και αν αναγνωρίστηκε ότι τούτο θα επιφέρει αδιαμφισβήτητο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, καθώς σε περίπτωση παράτασης των κινητοποιήσεων -κυρίως στα ΜΜΜ-οι πολίτες ευλόγως θα της καταλογίσουν ανικανότητα.
Με το ίδιο σκεπτικό μάλιστα στις συσκέψεις του Μαξίμου ελήφθη και μια μάλλον παράδοξη απόφαση. Δηλαδή η κυβέρνηση να μην ακολουθήσει στο εξής μια ενιαία στάση έναντι του «φαινομένου» της ανυπακοής. Αλλά να υιοθετήσει μια a la carte αντιπαράθεση με τους ανά περίπτωση «αντιδρώντες» προσπαθώντας να εκθέτει κάθε φορά ως απαράδεκτα τα αιτήματά τους, με προφανή στόχο να λειτουργήσει ο περιβόητος κοινωνικός αυτοματισμός και να τους απονομιμοποιήσει στους πολίτες.
Την τακτική αυτή, άλλωστε, περιέγραψε λίγο πολύ την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης εισάγοντας τη δυσερμήνευτη διάσταση της «κυβερνητικής κατανόησης έναντι της κοινωνικής πραγματικότητας» και αφήνοντας επιπλέον να εννοηθεί ότι θα αντιμετωπίζεται διαφορετικά κάποιος προνομιούχος του Δημοσίου από έναν «μικροσυνταξιούχο» όταν αμφότεροι συλλαμβάνονται, π. χ., να μην πληρώνουν εισιτήριο στο λεωφορείο…
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η παρελκυστική -αν όχι εξόφθαλμα λαϊκίστικηαυτή προσέγγιση θεωρείται εντελώς εσφαλμένη ακόμη και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ο κ. Θ. Πάγκαλος φέρεται να πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ καθυστέρησε αναιτιολόγητα να απαντήσει ιδεολογικά στην Αριστερά, που υπογείως ή και ευθέως πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις κινητοποιήσεις ανυπακοής. Οι δε συνεργάτες του θυμίζουν πως ο αντιπρόεδρος είχε ήδη από τις περυσινές αγροτικές κινητοποιήσεις αναδείξει την ανάγκη ιδεολογικής απονομιμοποίησης των «απαράδεκτων» αριστερών πρακτικών. Είχε μιλήσει μάλιστα «για αθώους κεντρώους στο ΠΑΣΟΚ που δεν καταλαβαίνουν τι εστί κομμουνισμός», ενώ πλέον φέρεται να προβλέπει πως αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να πολιτεύεται με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», πολύ σύντομα δεν θα ξέρει ποιες θύελλες θα πρέπει να θερίσει.
ΚΚΕ και Συνασπισμός
Το παράδοξο είναι ότι την κυβέρνηση για πρώτη φορά δεν την τρομάζει ο θεωρητικά συγγενικός της χώρος του Συνασπισμού, όσο αυτός του ΚΚΕ. Διότι αυτό που διαπιστώνουν στο Μαξίμου είναι ότι ο Περισσός κινείται πολύ πιο έξυπνα, οργανωμένα και μεθοδευμένα στην εμφανή προσπάθεια της Αριστεράς να καρπωθεί τη γενικευμένη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Οπως ελέχθη χαρακτηριστικά σε μια από τις τελευταίες συσκέψεις, «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ΚΚΕ επέλεξε να ενθαρρύνει το περιβόητο κίνημα “δεν πληρώνω” των διοδίων που βρίσκει απήχηση ακόμη και σε όσους δεν κινούνται στις εθνικές οδούς, ενώ ο Συναπισμός προτίμησε να θέσει ανοήτως το ζήτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών (στο οποίο αντιδρά πλέον η πλειοψηφία των πολιτών) βοηθώντας – άθελά του-την κυβέρνηση να αναδείξει αδόκητα την… ψυχραιμία της».
Ρεπορτάζ : Κωνσταντίνος Ζούλας
(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

7 Comments

 1. Μαζεστίξ

  σωστός ο ζούλας
  το κκε παίζει έξυπνα "με αντεπιθέσεις"
  και ο συ.ριζ.α ανόητα ανοίγεται σαν "Μπαρτσελόνα" ενώ έχει δυναμικότητα "Πανιωνίου"
  (θα μπέρδεψε τα χρώματα…)

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Θρησκεία και νόμος, ήθη και έθιμα.
  Μέσα χειραγώγησης συνειδήσεων.
  Μαχαίρια, λέξεις, χέρια, βλέμματα … πόσα μέσα βίας,
  πόσα μέσα για ακρωτηριασμό σωμάτων και ψυχών.
  Από πάντα και για πάντα άραγε?

  Reply
 3. Ανώνυμος

  οποτε δεν υπακουουμε στην παρανομη κυβερνηση και δεν πληρωνουμε εργολαβους και λοιπα λαμογια

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Λαϊκισμός όπως πάντα για το ποίο δημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης με τα ποίο άξια, τίμια και ειλικρινή στελέχη του…

  Πρώτα ο Πολίτης (Προσοχή αφορά μόνο την περίοδο των Βουλευτικών εκλογών)

  Εύγε και ξανά εύγε….

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *