ΞΕΚΙΝΑ ΝΕΑ ΚΟΥΡΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ανακοίνωση ρωσικού ΥΠΕΞ: “Αποχωρούμε οριστικά και αμετάκλητα από την συνθήκη μείωσης συμβατικών όπλων”

Την οριστική και αμετάκλητη απόφασή της με ισχύ από αύριο να αποχωρήσει από την Συνθήκη Περιορισμού των Συμβατικών Όπλων στην Ευρώπη (CFE Treaty) που είχε υπογραφεί στην 19 Νοεμβρίου του 1990 ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα.

«Η ρωσική Ομοσπονδία έλαβε την απόφαση να ακυρώσει τη συμμετοχή της στις συναντήσεις της συμβουλευτικής επιτροπής της CFE από τις 11 Μαρτίου του 2015. Επομένως η Ρωσία τερματίζει κάθε δραστηριότητα στο πλαίσιο της συνθήκης CFE στην Ευρώπη, η οποία είχε ξεκινήσει το 2007, εντελώς», αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως εξουσιοδότησε την Λευκορωσία να εκπροσωπεί την Ρωσία στις συνεδριάσεις του συμβουλευτικού οργάνου από αύριο Τετάρτη.

Η αρχική CFE είχε υπογραφτεί το 1990 από 16 χώρες του ΝΑΤΟ και εξι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας θέτοντας έξι ισοδύναμα όρια σε πέντε κατηγορίες κλειδιά συμβατικών οπλισμών και στρατιωτικής τεχνολογίας, όπως άρματα μάχης, ΤΟΜΑ,πυροβολικό, επιθετικά ελικόπτερα, και μαχητικά αεροσκάφη.

Μια “επικαιροποιημένη” συμφωνία υπογράφτηκε το 1999 αλλά τα μέλη του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν να την επικυρώσουν μέχρι η Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα από την Γεωργία και την Υπερδνειστερία, ένα κριτήριο το οποίο η Ρωσία είχε αποκαλέσει “τεχνητό εμπόδιο”.

Η Συνθήκη ήδη από το 2011 είχε πέσει σε “νάρκη” καθώς τότε το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι “Δεν θα ανταλλάσσει πλέον πληροφορίες περί συμβατικών δυνάμεων και οπλισμού με τη Ρωσία”.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ρώσος υπυοργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι “Η Συνθήκη είναι νεκρή για εμάς και δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ σε αυτή”,

Οι περιορισμοί που αφορούν πλέον τη Ρωσία δεν είναι τόσο ποσοτικοί καθώς οι οροφές ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Για παράδειγμα για τη Ρωσία προβλεπόταν μέγιστη οροφή 13.300 αρμάτων μάχης, 13.700 συστημάτων πυροβολικού, 20000 ΤΟΜΑ/.ΤΟΜΠ 5150 μαχητικών αεροσκαφών, 1500 επιθετικών ελικοπτέρων. Φυσικά τέτοιες οροφές δεν έχουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Οι ουσιαστικοί λόγοι όμως της αποχώρησης της Ρωσίας από μια ούτος ή άλλως «ανενεργή» συμφωνία, είναι άλλοι.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανάπτυξη δυνάμεων. Η συνθήκη CFE περιόριζε την ανάπτυξη δυνάμεων ανά περιοχή κοντά στα σύνορα άλλων χωρών.

Έτσι δεν υπήρχε δυνατότητα ανάπτυξης πάνω από 153 αρμάτων μάχης, 241 ΤΟΜΑ και 140 πυροβόλων ανά περιοχή δύναμη η οποία μόνο σε έκτακτες π[περιπτώσεις μπορούσε να αυξηθεί στα 450 άρματα μάχης όπως σε περίοδο ασκήσεων. Έτσι η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει δυνάμεις κοντά σε σύνορα άλλων χωρών χωρίς κανένα περιορισμό.

Ο δεύτερος κύριος λόγος είναι οι επιθεωρήσεις. Αυτές γίνονταν και γίνονται (πρόσφατα ελληνική αντιπροσωπεία είχε επισκεφθεί τη Βοσνία) μεταξύ των κρατών που μετέχουν της συνθήκης για τον έλεγχο των συμφωνηθέντων.

Έτσι από εδώ και πέρα η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει όπου και όσες δυνάμεις θέλει σε όλη την επικράτειά της χωρίς κανένα έλεγχο.

Στο πλαίσιο μάλιστα της έναρξης της μαζικής παραγωγής των νέων αρμάτων μάχης Armata και των ΤΟΜΑ Boomerang και της σταδιακής ένταξής τους στο ρωσικό οπλοστάσιο κανείς από τις δυτικές χώρες δε θα μπορεί να γνωρίζει που βρίσκονται αυτά τα συστήματα.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μείζονος σημασίας γεωστραηγική εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει ολόκληρη την μεταψυχροπολεμική δομή επάνω στην οποία στηρίχθηκε το οικοδόμημα της ασφάλειας στην Ευρώπη, αφού πλέον οι ευρωπαϊκές χώρες έρχονται αντιμέτωπες με το δίλημμα “Η προβαίνουν σε μαζικές προμήθειες οπλικών συστημάτων με ότι αυτό συνεπάγεται στις οικονομίες τους ή σύντομα θα τεθούν υπό την ρωσική στρατιωτική απειλή, αφού το εξοπλιστικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε η Ρωσία είναι, απλά, κολοσσιαίο.

Η CFE πάντως ήταν ευεργετική για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που κατάφεραν να ανανεώσουν τα οπλικά τους συστήματα (κάπου 650 άρματα μάχης M60A1/A3, χιλιάδες ΤΟΜΑ Μ113, αντιαρματικά συστήματα κλπ) μεταφέρθηκαν από την κεντρική Ευρώπη στην Ελλάδα, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις δεν είχαν περιορισμό στην σύνθεσή τους μόνο αυστηρά στις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας, όπου ήδη μαινόταν ο πόλεμος με το ΡΚΚ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *