Ερρίφθη ο κύβος για ΔΕΠΑ, θολό τοπίο για ΔΕΣΦΑ, σενάρια για το τίμημα

Μια με δύο προσφορές για τη ΔΕΠΑ, και δύο για τον ΔΕΣΦΑ, εκτιμά το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ότι θα υποβληθούν τη Δευτέρα το απόγευμα, με την εκπνοή δηλαδή της προθεσμίας του περιβόητου πλέον αυτού διαγωνισμού.
Για τη μεν ΔΕΠΑ, η σίγουρη προσφορά είναι αυτή της Gazprom, και αυτή που μέχρι χθες…
«παιζόταν» εκείνη της κοινοπραξίας M+M (όμιλος Μυτιληναίος-όμιλος Βαρδινογιάννης). Όσο για τον ΔΕΣΦΑ, οι ενδείξεις που είχε μέχρι και χθες το βράδυ το ΤΑΙΠΕΔ ήταν πώς προσφορές θα καταθέσουν και οι δύο βασικοί ανταγωνιστές, τόσο η Socar όπως και η Sintez. Το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ- PPF, μάλλον δεν θα υποβάλει προσφορά.
Στη περίπτωση της ΔΕΠΑ, το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι η Gazprom και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι το τίμημα της προσφοράς της. Η αρχική ενδεικτική προσφορά που είχαν καταθέσει προ μηνών οι Ρώσοι μιλούσε για 765 εκατ. ευρώ. «Κρυφή επιθυμία» ωστόσο του ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα και από την ικανοποίηση της πλειονότητας των πολλών και σκληρών όρων που έθεσαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είναι το ποσό αυτό να… αυξηθεί κοντά στα 800 εκ. ευρώ ή και παραπάνω !
Όσο για την αποτίμηση της ΔΕΠΑ, αυτή, για ευνόητους λόγους, θα γίνει γνωστή μαζί με το άνοιγμα των προσφορών των διεκδικητών της, καθώς αν τη γνωρίζουν εκ των προτέρων είναι φυσιολογικό να «προσαρμοστούν» πάνω της. Εκτιμήσεις πάντως την τοποθετούν κάπου κοντά στα 700 εκ. ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Δημόσιο πουλάει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%. Συνεπώς μόνο το 65% του τιμήματος του πλειοδότη θα μπει στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το υπόλοιπο 35% θα μπει στην τσέπη των ΕΛΠΕ, προκειμένου να αυξηθεί η αξία τους, ενόψει και της επικείμενης δικής τους ιδιωτικοποίησης.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ, όπου το ΤΑΙΠΕΔ πουλά το 31% και τα ΕΛΠΕ το 35%. Εδώ τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα απ’ ότι με τη ΔΕΠΑ. Εκτιμήσεις για το ποιος είναι «φαβορί» μεταξύ της Socar και της Sintez δεν είναι εύκολο.
Εκτιμάται πάντως ότι η αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ θα πρέπει να υπολογίζεται στα 600 εκ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι ότι η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τη Socar, σημαίνει πολλά για την τύχη του αγωγού ΤΑΡ, καθώς η επένδυση της αζέρικης εταιρείας στην Ελλάδα, συνδυάζεται με την επιλογή του συγκεκριμένου αγωγού. Στο γεγονός αυτό στηρίζεται και το σκεπτικό κυβερνητικών παραγόντων ότι το «ιδεώδες» θα ήταν η ΔΕΠΑ να περάσει στα χέρια της Gazprom και ο ΔΕΣΦΑ στα χέρια της Socar.

energypress.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *