Αεροσυμπιεστής – Οδηγός αγοράς

Τι είναι ο αεροσυμπιεστές και που χρειάζονται ?
Με απλά λόγια, ως αεροσυμπιεστή ορίζουμε οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να αυξήσει τη πίεση ενός αερίου (τις περισσότερες φορές του ατμοσφαιρικού αέρα) μειώνοντας τον όγκο
του. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλές και διάφορες μεθόδους. Οι αεροσυμπιεστές κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν, με τις κύριες κατηγορίες αεροσυμπιεστών
να είναι οι εμβολοφόροι, οι περιστροφικοί, οι κοχλιοφόροι και οι
πτερυγιοφόροι. Οι αεροσυμπιεστές συχνά αποκαλούνται και κομπρεσέρ.

Γιατί να αγοράσω έναν αεροσυμπιεστή?
Οι αεροσυμπιεστές μπορούν να βρουν χρησιμότητα σε πάρα πολλές λειτουργίες, και για αυτό είναι καλό να έχουμε πάντα «πρόχειρο» έναν στο σπίτι μας. Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα αεροσυμπιεστή είναι να φουσκώσετε μπάλες, στρώματα αέρος, ελαστικά αυτοκινήτων ή ακόμα και να βάψετε επιφάνειες με τη χρήση κατάλληλου μηχανήματος (π.χ. αερογράφο). Οι αεροσυμπιεστές χρησιμοποιούνται επίσης για να γεμίζουν μπουκάλες και να δίνουν κίνηση σε μηχανήματα κατεργασίας ξύλου και σε διάφορα πνευματικά εργαλεία όπως πιστόλια καρφώματος, συρραπτικά, τρυπάνια, κατσαβίδια, εργαλεία κοπής κ.α.

Τι να κοιτάξω πριν την αγορά ενός αεροσυμπιεστή ?
Οι αεροσυμπιεστές έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, που πρέπει να τα συγκρίνετε πριν προχωρήσετε σε αγορά (λαμβάνωντας πάντα υπόψιν και την τιμή):

 CFM (cubic feet per meter, κυβικά πόδια ανά λεπτό): Aυτός είναι  ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν πριν την αγορά ενός κομπρεσέρ. Τα περισσότερα κομπρεσέρ χρησιμοποιούν σαν μονάδα μέτρησης τα PSI (pounds per square inch). Σε γενικές γραμμές, όσα περισσότερα τα PSI τόσο το καλύτερο. Για τις περισσότερες χρήσεις, ένας αεροσυμπιεστής των 90 PSI είναι υπεραρκετός.

Ιπποδύναμη: Όσο ποιο ισχυρός είναι ένας αεροσυμπιεστής, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ιπποδύναμη του. Αν έχετε να διαλέξετε μεταξύ μεγαλύτερης ιπποδύναμης ή μεγαλύτερου CFM προτιμήστε το τελευταίο.

Πηγή ενέργειας: Κάποια κομπρεσέρ δουλεύουν με ηλεκτρική ενέργεια ενώ άλλα με βενζίνη. Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε το συμπιεστή σας σε μέρη χωρίς μπρίζα καλό είναι να πάρετε έναν βενζινοκίνητο. Σε περίπτωση που θα τον χρησιμοποιείτε σε κλειστό χώρο που δεν αερίζετε, διαλέξτε ηλεκτρικό λόγο της παραγωγής καυσαερίων.

Μέγεθος της δεξαμενής: Οι αεροσυμπιεστές έχουν δεξαμενές που συγκρατούν τον πεπιεσμένο αέρα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να λειτουργούν συνέχεια. Όταν ξεκινάτε το συμπιεστή αέρα, η δεξαμενή του γεμίζει μέχρι να φτάσει την πίεση λειτουργίας, και μετά ο κινητήρας σταματά να λειτουργεί. Αν και μια μεγάλη δεξαμενή θεωρείται προτέρημα, για οικιακή και ερασιτεχνική χρήση είναι δευτερευούσης σημασίας.

Φορητότητα: Οι αεροσυμπιεστές συχνά έχουν μεγάλο βάρος, και καλό είναι ο συμπιεστής να έρχεται με ένα σετ από ροδάκια ώστε να μεταφέρεται και ποιο εύκολα! Βέβαια, μπορείτε να κάνετε «πατέντα» και να βάλετε και μόνοι σας !

Με λάδι ή χωρίς: Κάποια κομπρεσέρ χρειάζονται περιστασιακά αλλαγή λαδιών. Τα μοντέλα που δε χρειάζονται λάδι τείνουν να είναι ποιο θορυβώδη και να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Αν έχετε σκοπό να κάνετε τακτική χρήση του αεροσυμπιεστή, προτιμήστε έναν με λάδι.
Καλές αγορές !

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *