Ο Αρχαιοπτέρυξ φορούσε… παντελόνι

Μια ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έγινε για τον Αρχαιοπτέρυγα, ένα ον που θεωρείται ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στους δεινοσαύρους και τα πτηνά. Ειδικοί της
Πολιτειακής Συλλογής Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας της Βαυαρίας μελέτησαν καλοδιατηρημένα απολιθώματα από 11 Αρχαιοπτέρυγες τα οποία εντοπίστηκαν πριν από τρία έτη.

Διαπίστωσαν ότι σε αντίθεση με τα σημερινά πτηνά ο Αρχαιοπτέρυγας ήταν ολόκληρος καλυμμένος με φτερά. Είχε δηλαδή φτερά ακόμη και στα πόδια του.

Όπως είπαν οι ερευνητές ο Αρχαιοπτέρυγας φορούσε… παντελόνι. Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει την πιθανή παρουσία φτερών σε όλο το σώμα του Αρχαιοπτέρυγα αλλά αυτή είναι η πρώτη που παρουσιάζει αποδείξεις.

Οι λόγοι

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ολική κάλυψη του Αρχαιοπτέρυγα με φτερά δεν είχε να κάνει με πτητικούς λόγους αλλά για διάφορες άλλες χρήσεις όπως για μόνωση, καμουφλάζ, επώαση των αβγών, ωραιότερης εμφάνισης για προσέλκυση του αντίθετου φύλλου ή για να μπορεί να πραγματοποιεί μανούβρες όταν κινούταν με τα πόδια πάνω στο έδαφος.

Υπάρχουν και κάποιοι ειδικοί πάντως που εκτιμούν ότι μπορεί η ολική κάλυψη φτερών να αναπτύχθηκε για πτητικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα για να βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών όταν ο Αρχαιοπτέρυγας προσγειωνόταν. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *