Σταδιακή υποχώρηση της αιθαλομίχλης

Μικρή ανάσα αναμένεται να πάρουν από σήμερα οι κάτοικοι των πόλεων, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, που ταλαιπωρούνται τις τελευταίες ημέρες από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, καθώς…

με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις το νέφος θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, ενώ η βελτίωση των συνθηκών θα είναι αισθητή κυρίως από αύριο.

 Υπενθυμίζεται ότι σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, όπου έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της παροχής δωρεάν ρεύματος, το οποίο θα ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή και αφορά σε 70.000 νοικοκυριά, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια.

 Σημειώνεται ότι το πρωί των Χριστουγέννων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αθήνα και άλλες πόλεις από την αιθαλομίχλη. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του απέκλεισε οποιαδήποτε μείωση στον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.

 Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά.

 Όσον αφορά στο κόστος για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά τις ημέρες της αιθαλομίχλης, αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

 Από τη μεριά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης έκανε γνωστό ότι η δωρεάν κατανάλωση ρεύματος για τις διπλάσιες ημέρες εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που θα ανακοινώνεται ακόμα και προληπτική σύσταση για κατάργηση της χρήσης τζακιών, από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

 Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

 Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη
zougla.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *