Ξέρατε ότι με το βρίσιμο ανακουφιζόμαστε από τον πόνο;

Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο! Όταν βρίζουμε, αντέχουμε περισσότερο στον πόνο!σε μια ερευνα που εγινε ,βάλανε φοιτητές να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό και να τα κρατήσουν εκεί μέσα όσο αντέξουν.

Όταν βρίζανε, νιώθανε μία ελαφριά ανακούφιση στον πόνο κι έτσι μπόρεσαν να κρατήσουν περισσότερη ώρα τα χέρια τους μέσα στο νερό, σε αντίθεση με αυτούς που δεν βρίσανε.

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου που υπάρχει στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου μας, που μπορεί να ενεργοποιήσει “συναγερμό” σε μία επώδυνη κατάσταση, που θα μας κάνει να αντιδράσουμε ασυναίσθητα ή να την αποφύγουμε.

Για παράδειγμα αν ακουμπήσουμε ένα καμένο μάτι κουζίνας, στιγμιαία και χωρίς σκέψη θα πάρουμε το χέρι μας από πάνω του. Αυτό λοιπόν οφείλεται σε αυτό το σύμπλεγμα νευρώνων.

Αντίστοιχα όταν σε μία επώδυνη κατάσταση βρίζουμε, ουσιαστικά, αντιμετωπίζουμε την επώδυνη κατάσταση που βιώνουμε (και δεν την αποφεύγουμε όπως αναφέραμε στο προηγούμενο παράδειγμα) με αποτέλεσμα να ανακουφιζόμαστε μερικώς από τον πόνο.

Κατά την κατάσταση αυτή, οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται.

Οπότε αν πονάτε, βρίστε, θα σας κάνει καλό…

Πηγή: http://www.24wresenimerwsi.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *