Το κράτημα της αναπνοής μειώνει τον πόνο

Πολλοί τρέμουν μόνο με την ιδέα της ένεσης. Αλλά Ισπανοί επιστήμονες βρήκαν ότι η λύση μπορεί να είναι απλώς το κράτημα της αναπνοής. Μια απότομη πρόσληψη αέρα ενεργοποιεί τον εγκέφαλο να επιβραδύνει το νευρικό σύστημα, κάνοντας το άτομο λιγότερο ευαίσθητο στον πόνο, διαπίστωσε μια νέα μελέτη.

Ο Δρ. Γκουστάβο Ρέγιες Ντελ Πάσο του Πανεπιστημίου της Χαέν, Ισπανία, ήθελε να ανακαλύψει αν όσοι κρατούν την αναπνοή τους γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στον πόνο. Οι ερευνητές υπέβαλλαν 38 συμμετέχοντες σε επίπονες δοκιμασίες ενώ κλήθηκαν να κρατήσουν την αναπνοή τους για πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες επανέλαβαν το τεστ, ενώ οι εθελοντές ανέπνεαν αργά.

Σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα, ο πόνος που βίωναν από τους εθελοντές μειώθηκε κατά μισή μονάδα, από το 5,5 στο 5 στα άτομα που κρατούσαν την αναπνοή τους. Ο επικεφαλής της μελέτης τόνισε ότι το κράτημα της αναπνοής μπορεί να είναι μια φυσική αντίδραση, εάν ένα άτομο περιμένει να πληγωθεί ή να πονέσει. Αλλά , εξήγησε ότι δεν λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά, όταν κάτι συμβεί απροσδόκητα, όπως το τρύπημα από μια καρφίτσα.

Όπως εξηγεί, το άτομο πρέπει να κρατά την αναπνοή του πριν από την πρόκληση του πόνου, για να υπάρχει μια αισθητή μείωση, γι ‘αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει για τους ανθρώπους που φοβούνται τον πόνο από το τσίμπημα της ένεσης.

“Μπορεί να είναι δυνατό να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους σε οξύ πόνο – όπως κατά τη διάρκεια του τοκετού – να ελέγξουν τον πόνο τους με το κράτημα της αναπνοής. Αλλά χρειάζεται περεταίρω μελέτη για κλινική χρήση”, τόνισε ο Δρ Ρίτσαρντ Τσάπμαν από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Πηγη news gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *