Το φάρμακο που θα σκοτώνει τα κύτταρα που γερνούν

Μόλις ένα χάπι ή έστω μια ένεση μας χωρίζει από τη νίκη κατά της γήρανσης, αλλά και ασθενειών που συνήθως έρχονται μαζί της. Το μόνο που μένει είναι οι ερευνητές της Mayo Clinic να φτάσουν ως το τέλος τη σχετική έρευνά τους.

Ο Τζέιμς Κέρκλαντ και οι συνεργάτες του έκαναν σειρά πειραμάτων σε ποντίκια χρησιμοποιώντας φάρμακα που σπρώχνουν στην «αυτοκτονία» τα γερασμένα κύτταρα του οργανισμού κι αυτό που κατάφεραν είναι μια θεαματική επιβράδυνση της γήρανσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κύτταρα που έχουν ολοκληρώσει τον μέγιστο αριθμό διαιρέσεων όσο περνά ο χρόνος συσσωρεύονται στον οργανισμό και φαίνεται πως επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει όμως ότι με την εισαγωγή ενός γονιδίου που αναγκάζει τα γερασμένα κύτταρα να «αυτοκτονούν» αυξάνεται η διάρκεια υγιούς ζωής στα ποντίκια. Ωστόσο λόγοι ηθικής καθιστούν απαγορευτική τη χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου στον άνθρωπο.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές της Mayo Clinic έπρεπε να αναζητήσουν -και το έκαναν- φάρμακα που θα είχαν τα ίδια οφέλη για τον οργανισμό. Πρόκειται για ένα αντικαρκινικό φάρμακο, την ντασατινίμπη, και μια φυσική ουσία με αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση, την κερκετίνη ή βαλανοκετόνη.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το καθένα φάρμακο στόχευε συγκεκριμένα γερασμένα κύτταρα, ενώ σε συνδυασμό οι δύο ουσίες πρόσφεραν τη μεγαλύτερη παράταση της υγιούς ζωής των ποντικών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία μόνο δόση βελτίωσε την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντοχή στην άσκηση, ενώ παράλληλα περιόρισε την οστεοπόρωση και τις αδυναμίες που εκδηλώνονται με την έλευση της γήρανσης.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *