Υπηρεσιακός πρωθυπουργός στη Βουλγαρία

Στις 12 Μαΐου οι πρόωρες εκλογές στη χώρα
Έμπειρος πολιτικός, αλλά και διπλωμάτης, με κύρος ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της Βουλγαρίας. Με αυτόν τον τρόπο παρουσίασε ο …

Βούλγαρος πρόεδρος, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τον πρόεδρο του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ.

Ο νέος πρωθυπουργός θα αναλάβει αύριο τα καθήκοντα του μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τα οποία επέλεξε ο κ. Πλέβνελιεφ, κατόπιν εξάντλησης όλων των συνταγματικών περιθωρίων συγκρότησης κυβέρνησης στο πλαίσιο της 41ης Βουλής, όπως υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Ο ίδιος ανήγγειλε, ότι θα διαλύσει τη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Μαρτίου ενώ οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν στις 12 Μαΐου «ώστε να μην φορτίζονται με πολιτικά πάθη οι λαμπρές γιορτές του Πάσχα», κατά τα λόγια του κ. Πλέβνελιεφ.

Διπλωμάτης καριέρας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Ένωσης των Δημοκρατικών Δυνάμεων με πρωθυπουργό τον Ιβάν Κόστοφ (1997-2001) αλλά και στην κυβέρνηση του ΓΕΡΜΠ ως το 2010, όταν ανέλαβε πρέσβης της Βουλγαρίας στο Παρίσι είναι ο Μαρίν Ράικοφ, 53 ετών, τον διορισμό του οποίου προανήγγειλαν αρκετές εφημερίδες.

Στη σύντομη «προγραμματική ομιλία» του κατά την παρουσίαση του από τον Βούλγαρο πρόεδρο, ο νεοδιορισμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να υποκύψει στα αιτήματα για νέο Εκλογικό κώδικα που να επιτρέπει άμεση συμμετοχή εκπροσώπων του κινήματος διαμαρτυρίας στις εκλογές αλλά και στη δημόσια διοίκηση, για Μεγάλη Εθνοσυνέλευση που θα αλλάξει το Σύνταγμα, για εθνικοποίηση των εταιριών που ελέγχουν το δίκτυο κατανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία (κεντρικά αιτήματα της εκστρατείας διαμαρτυρίας που συνεχίζεται στη Βουλγαρία εδώ και ένα μήνα, «σπρώχνοντας» σε παραίτηση την προηγούμενη κυβέρνηση) επισημαίνοντας, ότι η τεχνική κυβέρνηση δεν έχει δικαιώματα για παρόμοια βήματα.

«Αφού ακούσαμε προσεκτικά τη φωνή των διαδηλωτών, τώρα ήρθε η ώρα να ακούσουμε τη φωνή και της σιωπηλής πλειοψηφίας του βουλγαρικού λαού», είπε χαρακτηριστικά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *