Το Εθνικό Μέτωπο για μια παιδεία που φλέγεται

Η απεργία των εκπαιδευτικών αποτελεί ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα των ημερών. Στο Εθνικό Μέτωπο πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία και την κεφαλαιώδη σημασία της ανάπτυξης της Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί και πολιτικοί είναι οι…
βασικοί παράγοντες διαπαιδαγώγησης του λαού μιας χώρας. Εξ ού και η τεράστια ευθύνη όλων των εκπαιδευτικών. Ο καθένας, από το δικό του μετερίζι, δίνει το δικό του αγώνα που, πολλές φορές, είναι άνισος, μοναχικός και δύσβατος.

Αυτή τη στιγμή, δικαίως βάλλεται ένα μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας για την κατάντια που έχουν σήμερα φτάσει τα παιδιά μας και η ίδια μας η χώρα, για την ηθική κατάπτωση και την πολιτική αδιαφορία των πολιτών. Οι γενικεύσεις, όμως είναι πάντα άδικες. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο δημόσιο και που νοιάζονται για τα παιδιά, για το λειτούργημά τους κι όχι μόνο για το πορτοφόλι τους. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που προάγουν την εθνική συνείδηση και τις αξίες του ανθρωπισμού. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν απεργάζονται το ξεπούλημα των συνειδήσεων των νέων ανθρώπων και δεν προκρίνουν μια ψευδεπίγραφη υλιστική ευμάρεια. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δεν ασπάζονται τις ανοησίες της Ρεπούση και της Δραγώνα για κατάργηση των αρχαίων ελληνικών και των θρησκευτικών, ούτε τα ανθελληνικά φληναφήματα της κ. Διαμαντοπούλου για λατινοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να πλήττουμε μια συγκεκριμένη κοινωνική ή εργασιακή ομάδα, επειδή κάποιοι σ’ αυτόν τον τόπο και έξω από αυτόν καλλιεργούν την προσφιλή τακτική του “διαίρει και βασίλευε”!

Το Εθνικό Μέτωπο θεωρεί πως η κομματοκρατία που κυριάρχησε στην Ελλάδα διαμόρφωσε μια παιδεία δίχως Ελληνικό προσανατολισμό, δίχως καλλιέργεια εθνικής συνείδησης, δίχως την ανάπτυξη των ελληνογενών ανθρωπιστικών αξιών. Προτείνουμε, λοιπόν:

– Μια Παιδεία Ελληνοκεντρική, στην οποία θα κυριαρχεί η εθνική συνείδηση και η πολιτική συμμετοχή και όπου η ηθική καλλιέργεια των παιδιών μας θα αποτελεί ουσιώδη διδακτικό στόχο.

– Μια εκπαίδευση, αποτελούμενη από εκπαιδευτικούς φορείς με Ελληνική και ανθρωπιστική συνείδηση, το έργο των οποίων θα αξιολογείται μέσα από δομές που θα αναπτύσσουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους και δε θα λειτουργούν εκφοβιστικά.

– Μια υλικοτεχνική υποδομή που θα λειτουργεί υποβοηθητικά και θα αξιοποιεί το υπάρχον ηλεκτρονικό υλικό

– Μια σοβαρή αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών εγχειριδίων και, τέλος

– Τη δημιουργία, ανάπτυξη και παγίωση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενός συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δε θα εξαρτάται, ούτε θα οδηγεί σε απαξίωση τις προηγούμενες βαθμίδες εκπαίδευσης.

Στον αγώνα των εκπαιδευτικών το Εθνικό Μέτωπο στέκεται αλληλέγγυο, στηρίζοντας την ουσιαστική αναβάθμιση όχι μόνο της εκπαιδευτικής πολιτικής, αλλά και της εν γένει Παιδείας που προσφέρεται στα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες αυτής της χώρας!

Τομέας Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων

Δημήτρης Ε. Γκίκας – Φιλόλογος, Μ.Α.,
Υπ. Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας Ιονίου Πανεπιστημίου

ethnikometopo.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *