Ρένα Δούρου: Αν ήμουν στη θέση του κ. Σγουρού, θα ντρεπόμουν!

Κυρία Δούρου, κατηγορείτε το βασικό σας αντίπαλο κ. Σγουρό ότι το πραγματικό του έργο είναι έργο συρρίκνωσης της Περιφέρειας και ότι αποκρύβει από τους πολίτες τις αρμοδιότητες και δυνατότητες που…

αυτή έχει. Πώς ιεραρχείτε εσείς τις σημαντικότερες από τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας και πώς σκέφτεστε να τις αξιοποιήσετε;

Διαχείριση απορριμμάτων και δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της ανεργίας είναι νομίζω αυτή τη στιγμή τα πιο καυτά μέτωπα που έχουμε ανοικτά στα οποία η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Η διαχείριση των απορριμμάτων θα κρίνει το μέλλον της Αττικής για όλους μας. Ο σχεδιασμός που προωθείται, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τριπλασιάζει το οικονομικό κόστος για τους πολίτες, περιλαμβάνει χωροθετήσεις ΧΥΤΑ περιβαλλοντικά επικίνδυνες, για τις οποίες υπάρχει ήδη παραπομπή στον εισαγγελέα, και θα οδηγήσει σε «εισαγωγές» αποβλήτων από όλη την Ελλάδα στην Αττική προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προς επεξεργασία όγκοι που θα εγγυηθούν την κερδοφορία των «εθνικών εργολάβων». Στόχος μας είναι να ταράξουμε τα συμφέροντα και τους εκφραστές τους στη νομιμότητα, καθώς εμείς δεν είμαστε Ευρωπαίοι αλά καρτ. Κεντρικά στοιχεία της λύσης που θα υλοποιήσουμε είναι η διαλογή στην πηγή, σε επίπεδο σπιτιού, δήμου, επιχείρησης, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η κομποστοποίηση, οι μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις με εφαρμογή ήπιων τεχνολογιών. Στόχος μας είναι μία δίκαιη, οικονομικά και οικολογικά επιλογή, που θα κάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων ευκαιρία και πλεονέκτημα για τις τοπικές κοινωνίες.

Προχωρώντας στο ζήτημα της ανεργίας, που αγγίζει πλέον το 30%, αλλά σε δήμους όπως ο Πειραιάς φθάνει το 37%, θα εκμεταλλευθούμε κάθε δυνατότητα για τη δημιουργία κανονικών θέσεων εργασίας, χωρίς ημερομηνία λήξεως. Όχι ελεημοσύνες πεντάμηνων συμβάσεων από διάφορες, ποικίλης προέλευσης, ΜΚΟ. Είναι απαραίτητες για το σκοπό αυτό, πραγματικές πολιτικές ανάπτυξης – πολιτικές με τη βοήθεια του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης, του ΣΕΣ, του νέου ΕΣΠΑ δηλαδή, και συνδυαστικών δράσεων, που καταπολεμούν την ανεργία με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ειδικά των νέων και των γυναικών.

Κατηγορείτε τη ΝΔ ότι «πουλάει» το δικό της υποψήφιο, τον κ. Κουμουτσάκο, για να στηρίξει τον κ. Σγουρό που είναι ΠΑΣΟΚ. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι το κάνει;

Είναι σαφές ότι και αυτό, και πολλά άλλα παζάρια και «αλισβερίσια» που γίνονται ανά την Ελλάδα, μοναδικό στόχο έχουν να παραταθεί η ζωή του κυβερνητικού συνασπισμού των προθύμων. Ο κ. Σαμαράς θυσιάζει τον κ. Κουμουτσάκο, σαν άλλη Ιφιγένεια, για να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον κ. Βενιζέλο.

Εξάλλου, σημαντικό κομμάτι της ΝΔ, αντέδρασε από την αρχή στην πιθανότητα το κόμμα τους να στηρίξει τον απερχόμενο περιφερειάρχη – δεν πρέπει να ξεχνάμε τη γνωστή δήλωση του καθ’ ύλιν αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη στις 25 Φεβρουαρίου ότι «Η επιλογή Σγουρού θα είναι ό,τι χειρότερο. Είναι ένας κακός περιφερειάρχης, δεν έχει πετύχει στο έργο του».

Χαρακτηρίσατε το πλεόνασμα της Περιφέρειας «πλεόνασμα απραξίας». Πώς σκέφτεστε να το αξιοποιήσετε αν κερδίσετε τις εκλογές; Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Όταν 200.000νοικοκυριά δεν έχουν αποχέτευση, η Αττική πνίγεται με την πρώτη ψιχάλα, σε κάθε δήμο αντιστοιχεί μόλις μισός βρεφονηπιακός σταθμός, για ν’ αναφέρω λίγα από όσα συμβαίνουν με τις υποδομές, και, με την ανθρωπιστική κρίση που ζούμε, συμπολίτες μας ψάχνουν για φαΐ στα σκουπίδια, κοιμούνται στο δρόμο και καρκινοπαθείς δεν έχουν τα φάρμακά τους, είναι δυνατό η Περιφέρεια Αττικής να σωρεύει πλεονάσματα; Και μάλιστα αυτά να προέρχονται από το γεγονός και μόνο ότι το 77% των έργων που έχουν προϋπολογιστεί δεν έχουν εκτελεστεί; Το έχω πει πολλές φορές, και θα το ξαναπώ, αν ήμουν στη θέση του απερχόμενου περιφερειάρχη, θα ντρεπόμουν.

Τις άμεσες προτεραιότητες, μας τις επιβάλλουν οι ανάγκες που είναι πιο επείγουσες. Αποτελεσματικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και αποχετευτικό δίκτυο για όλους τους πολίτες της Αττικής και κοινωνικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στους δήμους που η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο. Θα υλοποιήσουμε άμεσα τις, ξεχασμένες, όχι τυχαία, από το σύστημα του απερχόμενου περιφερειάρχη, ειλημμένες αποφάσεις όπως η χρηματοδότηση του Δήμου Περάματος με 350 χιλιάδες ευρώ και οι 500 χιλιάδες που δεν δόθηκαν στην Εκκλησία για σίτιση απόρων. Με προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών, και όχι το ποιος δήμαρχος ανήκει στον κύκλο των «κολλητών» και εκλεκτών.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι… η μισή Ελλάδα, άρα το μήνυμα της εκλογής είναι καθαρά πολιτικό. Πώς θα το κωδικοποιούσατε;

Το μήνυμα των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι μήνυμα ελπίδας και ανατροπής, για την Αττική, που δε θα κάνει τα 12 χρόνια διακυβέρνησης του απερχόμενου περιφερειάρχη 17, και την Ελλάδα όλη. Είναι η ώρα ο σαμαροβενιζελικός θίασος των μνημονίων να πάει σπίτι του, όσο υπάρχει ακόμη περιθώριο να σταθεί ξανά στα πόδια της η πατρίδα. Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ξανά τις ζωές μας πίσω. Οι πολίτες που συναντώ καθημερινά είναι αποφασισμένοι: Στις 18 του Μάη αρχίζουμε. Ξεκινάμε, ώστε στις 26 να πιάσουμε δουλειά στην Περιφέρεια, να αλλάξουμε σελίδα, στην Αττική και στην Ελλάδα όλη.

Συνέντευξη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ στο RizopoulosPost

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *