Κατσέλη: Κλεψίτυπο κατασκεύασμα το σημερινό ΠΑΣΟΚ

Σαν συνιστώσα της Ν.Δ. λειτουργεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ, λέει σε συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» η πρώην υπουργός και αναφέρεται στην ανάγκη συγκρότησης ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου όλων των γνήσια αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων


Εντός εύφλεκτης ζώνης βρίσκεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, και ακόμη και ένα τυχαίο γεγονός είναι πιθανό να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις ή απώλεια της πλειοψηφίας…
Η πρώην υπουργός σημειώνει ότι «η ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας προϋποθέτει τη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου και τη συμπαράταξη όλων των γνήσια αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων», διευκρινίζει όμως ότι «συμπαράταξη δεν σημαίνει καιροσκοπική σύμπραξη “προσωπικοτήτων” που αναζητούν πολιτική διέξοδο και θέσεις εξουσίας».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει με νόημα ότι «κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούμε», ενώ σχολιάζει θετικά την ίδρυση Σοσιαλιστικής Τάσης εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη

1. Πριν από περίπου ένα εξάμηνο είχατε εκτιμήσει ότι η χώρα έχασε την ευκαιρία μετά τις εκλογές να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές της τους όρους του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, με αποτέλεσμα τώρα να οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη ;
H αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση υποκύπτοντας στις εξωφρενικές απαιτήσεις της Τρόϊκας και των συμφερόντων που εξυπηρετούνται, βαθαίνει την ύφεση και διευρύνει την υπερχρέωση της χώρας, την ανεργία και την φτώχεια. Τα μηνιαία χαράτσια, οι πληρωμές φόρων και το κόστος τροφής, στέγης, τηλεφώνου και ηλεκτρικού ξεπερνούν το καθαρό μηνιαίο εισόδημα μιας μέσης οικογένειας. Οικογένειες με ανέργους βιώνουν την πλήρη φτωχοποίηση.

Οι ονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» έχουν καταστεί συνώνυμες με απολύσεις, κατασχέσεις σπιτιών, αδιάκριτη ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων . Είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου για τη συστηματική υπεξαίρεση πόρων προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των πιστωτών και κάποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, η χώρα λειτουργεί ως αποικία και η δημοκρατία βρίσκεται στο απόσπασμα .

2. Είχατε όμως εκτιμήσει ότι εφόσον η κυβερνητική πολιτική παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στο μνημόνιο, μέσα στο φθινόπωρο θα έχουμε κοινωνικές εκρήξεις και η κυβέρνηση θα καταρρεύσει. Το φθινόπωρο είναι εδώ, επιμένετε σε αυτές τις εκτιμήσεις;
Το φθινόπωρο μόλις τώρα αρχίζει… Το πεδίο είναι εύφλεκτο. Ένα τυχαίο γεγονός ή μια μοιραία κυβερνητική επιλογή είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις ή απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

3. Αν και η κοινωνία έχει εξαντλήσει τις αντοχές, οι αντιδράσεις της προς το παρόν δεν δείχνουν ικανές για να πυροδοτήσουν εξελίξεις προς μια εναλλακτική πολιτική κατεύθυνση εξόδου της χώρας από την κρίση. Τι φταίει;
Σήμερα η Ελληνική κοινωνία υφίσταται την άσκηση αδίστακτης προπαγάνδας και συνεχούς οικονομικής και ψυχολογικής βίας. Όπως σοφά διέγνωσε ο Θουκυδίδης «τη βία οι περισσότεροι άνθρωποι τη δέχονται σαν υποταγή σ’ έναν ανώτερό τους». Το αίσθημα απόγνωσης, όταν μάλιστα συνδυάζεται με διάψευση προσδοκιών και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα, μεταφράζεται συχνά σε ιδιώτευση και αδράνεια. Καθώς φουντώνει το αίσθημα της αδικίας και της οργής, ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η απόγνωση όμως θα υποκατασταθεί από ενεργό και αποτελεσματική πολιτική δράση, όταν ο κόσμος πεισθεί ότι υπάρχει πράγματι αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική πρόταση εξουσίας, συγκεκριμένο πρόγραμμα και άνθρωποι ικανοί να το υλοποιήσουν χωρίς πισωγυρίσματα.

4. Μια από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχατε λάβει κατά την υπουργική σας θητεία ήταν η θέσπιση μέτρων προστασίας των δανειοληπτών, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των ακινήτων τους. Η κυβέρνηση σε σύμπλευση με την τρόικα δρομολογεί την κατάργησή τους με την άρση αναστολής των πλειστηριασμών. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη;

Η προτεινόμενη άρση της αναστολής πλειστηριασμών εν μέσω βαθειάς ύφεσης αποτελεί τρανό παράδειγμα εξυπηρέτησης κερδοσκοπικών συμφερόντων. Είναι μια άκρως προσχηματική , οικονομικά παράλογη και κοινωνικά ανεπίτρεπτη πολιτική επιλογή.

Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία Blackrock Solutions στην οποία έχει αναθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων των Τραπεζών και των ενέχυρων δανείων τους ανήκει στον Όμιλο εταιριών Blackstone στον οποίο επίσης ανήκουν η εταιρεία Blackstone Real Estate και η θυγατρική της Blackstone Group LP’s Invitation Homes που είναι o μεγαλύτερoς ιδιοκτήτης και διαχειριστής ακινήτων τα περισσότερα των οποίων αγοράζονται σε εξευτελιστικές τιμές μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων !

5. Σε τι φάση βρίσκονται οι διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει -και με τη συμβολή σας- για τη συμπαράταξη των πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές; Να περιμένουμε κάτι χειροπιαστό το προσεχές διάστημα;

Η ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας, της εθνικής υποτέλειας και της υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών προϋποθέτει τη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου και τη συμπαράταξη όλων των γνήσια αριστερών, σοσιαλιστικών , οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας.

Συμπαράταξη δεν σημαίνει καιροσκοπική σύμπραξη «προσωπικοτήτων» που είτε στο όνομα της κεντροαριστεράς ,είτε με ρητορικές αναφορές ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές ,αναζητούν πολιτική διέξοδο και θέσεις εξουσίας ούτε και πολιτικών προσώπων που, αν και προοδευτικοί ή σοσιαλιστές στην αντιπολίτευση, αποδείχθηκαν πιο νεοφιλελεύθεροι από τους νεοφιλελεύθερους στην πράξη.

Σημαίνει, αντίθετα, σύμπραξη αγωνιστών που είναι αποφασισμένοι και ικανοί να εργαστούν σκληρά για να αποδομήσουν το μύθο του μονόδρομου , να προτάξουν μια αξιόπιστη εναλλακτική αναπτυξιακή πρόταση εξόδου από την κρίση, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν κόσμο, να διαπραγματευθούν σκληρά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, να συγκρουστούν με εξωθεσμικά κλειστά κυκλώματα εξουσίας και να επωμιστούν και το ανάλογο προσωπικό κόστος. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και ο αγώνας τόσο για μας στην Κοινωνική Συμφωνία όσο και για κάθε προοδευτικό πολίτη. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

6. Πως κρίνετε την τακτική και τις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ενάμιση μήνα μετά το ιδρυτικό συνέδριο θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει τη δυναμική εκείνη που θα του επιτρέψει να αποτελέσει την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία;

Ζούμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του. Η νέα πολιτική πραγματικότητα απαιτεί υπερβάσεις και νέες συγκλίσεις που να ανταποκρίνονται στους πρωτόγνωρους κοινωνικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς που συντελούνται στη χώρα μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να συμβάλει αποτελεσματικά στη δημιουργία ενός προοδευτικού κοινωνικού μετώπου και στη συγκρότηση μιας ευρύτατης συμπαράταξης δυνάμεων ικανής να κερδίσει τις επόμενες αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές και να υλοποιήσει ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο ανασυγκρότηση, παραγωγικής αναδιάρθρωσης και βιώσιμης ανάπτυξης .

7. Η νέα “Σοσιαλιστική Τάση” που δημιουργήθηκε εντός ΣΥΡΙΖΑ από πρώην συντρόφους σας στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ενδεχομένως τις προϋποθέσεις για μια πιο σταθερή συνεργασία σας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Είναι μια θετική εξέλιξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν υποκαθιστά όμως την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπαράταξης και συνεργασίας δυνάμεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

8. Σε λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσει την 39η επέτειό του από την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Η παρουσία των Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου στην εκδήλωση της επόμενης εβδομάδας μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του;

Δεν το πιστεύω. Το ΠΑΣΟΚ που συνάρπασε τους Έλληνες και έδωσε αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη δεν υπάρχει πια. Σήμερα έχει χάσει τις κοινωνικές του αναφορές. Έχει καταντήσει ένα κακέκτυπο, κλεψίτυπο κατασκεύασμα που λειτουργεί ως συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Τα πανηγύρια απλώς επιβεβαιώνουν τη σημερινή παρακμή.

www.efsyn.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *