Η “απειλή” του Ντράγκι που επίσπευσε τη συμφωνία – Η φράση για τις ελληνικές τράπεζες που τρόμαξε τους πάντες

Καταλυτικό ρόλο στην συμφωνία του Eurogroup έπαιξε όπως όλα δείχνουν ο Μάριο Ντράγκι, καθώς…
μια παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες, στην κυριολεξία
τρομοκράτησε τους εταίρους της χώρας μας και έκαμψε μεγάλο μέρος της σκληρής τους στάσης.
Ουσιαστικά επρόκειτο για μια παρέμβαση – “απειλή”του Μάριο Ντράγκι έκανε τα πράγματα να τρέξουν πιο γρήγορα στο χθεσινό Γιούρογκρουπ, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε στη συνεδρίαση ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και αυτό, παρότι πριν από λίγο καιρό πέρασαν, σύμφωνα με τις τότε ανακοινώσεις,  τα πιο αυστηρά stress test.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη πλέον να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος (waver) στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, όταν θα γίνουν τα απαραίτητα εκείνα βήματα τα οποία θα καθιστούν πιθανή την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να απεξαρτηθούν από την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ΕLA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναφορικά με τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ θεωρεί ως θετική εξέλιξη ότι τα κεφάλαια αυτά παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παρόλο που αυτές είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι σημαντικό ότι τα κεφάλαια αυτά είναι διαθέσιμα για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος ακόμη και στην περίπτωση ατυχήματος.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *