Ελλάδα: συγκλονιστικά ορεινά τοπία

Το ξέρετε ότι αν με κάποιον τρόπο μαγικό «σιδερώναμε» το ανάγλυφο της Ελλάδας θα παίρναμε μια χώρα τεράστια σε έκταση;

Ο τρόπος που μετράμε την έκταση μιας χώρας, από άκρο σε άκρο, δεν περιλαμβάνει τα εδάφη που αναδύονται καθ’ ύψος! Τα ελληνικά βουνά, με τις πολλές πτυχώσεις τους, αλλά και το μεγάλο ύψος, αποτελούν σε κάθε επίπεδο τον θησαυρό μας. Το ξέρετε ότι η Ελλάδα διαθέτει 860 βουνά με ύψος πάνω από 500 μέτρα; Είναι ασύλληπτο!Μέσα στον πανέμορφο αυτό ορεινό κόσμο κρύβονται αρχαιότητες, λίμνες, φαράγγια και κρυφά στολίδια που αξίζει να τα γνωρίσουμε! Ας κάνουμε μια οπτική περιήγηση στα υπέροχα ελληνικά βουνά και τους μυστικούς παραδείσους τους.

Μαγική Ήπειρος
Η Ήπειρος είναι ο παράδεισος των βουνών! Εδώ είναι ο Γράμμος και η Βάλια Κάλντα της Πίνδου, το Μιτσικέλι και ο Σμόλικας, ο Τόμαρος και η Τύμφη, για να αναφέρουμε μόνον τους ορεινούς παραδείσους της επικράτειας των Ιωαννίνων. Ένας ολόκληρος κόσμος από περήφανες πολιτείες των βουνών ξανοίγεται σε αυτήν την μαγική γωνιά της Ελλάδας, που πραγματικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις Άλπεις.

Αιώνια Αρκαδία
Η καρδιά της Πελοποννήσου, η Αρκαδία, έχει πανέμορφα ορεινά τοπία! Μέσα στα αρκαδικά όρη ο ταξιδιώτης θα ανακαλύψει πραγματικά αρχιτεκτονικά διαμάντια στους οικισμούς – Στεμνίτσα, Λαγκάδια, Τρόπαια, Βυζίκι, Δημητσάνα, για να αναφέρουμε μόνον ελάχιστους – θα χαρεί την δύναμη ποταμών όπως ο Λούσιος, ο Λάδωνας, ο Ερύμανθος, ο Τουθόας, θα μαγευτεί από σπήλαια όπως της Κάψιας. Ό,τι και να πούμε για την Αρκαδία είναι λίγο!

Όλυμπος των θεών
Ένα από τα πιο όμορφα και μυστηριακά βουνά της Ευρώπης και του κόσμου. Ο Όλυμπος δεσπόζει στην καρδιά της Ελλάδας, ορίζει το τοπίο της με μοναδικό τρόπο και τροφοδοτεί τους μύθους αυτής της χώρας εδώ και αιώνες. Οι αναρριχητές τον λατρεύουν, οι κορυφές του γίνονται πρόκληση για όλους όσοι αγαπούν την περιπέτεια, αλλά και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό που ξανοίγεται στους πρόποδές του, με τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου να μαγεύει, είναι ανεξάντλητο…

Παρνασσός – το κέντρο του κόσμου
Μέσα στον ορεινό όγκο του Παρνασσού φωλιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του αρχαίου κόσμου, το Μαντείο των Δελφών. Η ομορφιά του τοπίου φτάνει ως λόγος για να έρθει κάποιος στην Αράχοβα φυσικά και να περιπλανηθεί στις μαγευτικές διαδρομές. Πόσο μάλλον όταν μπορεί να βρεθεί σε αυτόν τον τόπο δύναμης και θρύλων που είναι το ιερό των Δελφών, με την ιερή γεωμετρία του και τα ακαταμάχητα μυστικά του.

Ονειρικό Πήλιο
Το Πήλιο δεν είναι πολύ υψηλό βουνό. Είναι όμως απέραντα μαγικό, με ονειρεμένα τοπία και ένας στέμμα χωριών που ξεπερνάνε την φαντασία. Το χιονοδρομικό του κέντρο είναι από τα πιο αγαπημένα στην Ελλάδα και τα χωριά της ορεινής επικράτειας, η Μηλιά, η Πορταριά, ο Άγιος Λαυρέντιος, η Τσαγκαράδα και τόσα άλλα αποτελούν λατρεμένο προορισμό κάθε εποχή του χρόνου!

Χρήσιμες Πληροφορίες
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 91 ορειβατικοί σύλλογοι. Οι πρώτοι σύλλογοι που ιδρύθηκαν ήταν ο Ορειβατικός σύλλογος Πάτρας και ο Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών το 1928. Ο πιο πρόσφατος είναι αυτός της Ορειβατικής Λέσχης Αριδαίας που ιδρύθηκε το 2008. οι ορειβατικοί σύλλογοι είναι μια πρώτης τάξεως πηγή πληροφοριών για έναν αρχάριο που θέλει να έρθει σε επαφή με το άθλημα της αναρρίχησης, αλλά και απλά για να γνωρίσει μέσα από πεζοπορικές διαδρομές τα ελληνικά βουνά.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *