Ο πιο γρήγορος δρόμος για το ιδανικό σωματικό βάρος

Στο γραφείο μου υπάρχει μια άτυπη συμφωνία που ισχύει για κάθε άνθρωπος που έρχεται με σκοπό να ζητήσει τη βοήθειά μου για να απαλλαγή από το περιττό σωματικό του βάρος…
«Κανένα πρόγραμμα διατροφής δεν εγγυάται κανένα αποτέλεσμα, αν αυτό δεν συνοδεύεται με τακτική άσκηση».

Το μήνυμα είναι σαφές και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Για εμένα προσωπικά ο δρόμος προς το ιδανικό βάρος είναι σαν τα δυο απαραίτητα αξεσουάρ σε ένα κουστούμι. Σακάκι και παντελόνι. Χρειάζεται την ανάγκη τόσο της σωστά επιλεγμένης διατροφής όσο και τη σωστή καθοδήγηση μέσω της άσκησης. Για να φτάσεις στον τελικό σου στόχο αλλά και να τον διατηρήσεις θα πρέπει να βαδίσεις και με τα δυο πόδια. Το ένα θα είναι η διατροφή και το άλλο η άσκηση. Αν δοκιμάσεις να βαδίσεις αυτό το δρόμο μόνο με το ένα απ’ τα δυο πόδια που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, θα αναγκαστείς να προχωρήσεις κουτσαίνοντας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα φτάσεις πολύ μακριά….

Οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν να μειώσουν τις θερμίδες ακόμα και από τις πιο φυσικές τροφές που το σώμα χρειάζεται για να λειτουργήσει με αρμονία αντί να σηκωθούν από την καρέκλα ή τον καναπέ να περπατήσουν λίγα χιλιόμετρα. Αν οποιοσδήποτε ψάξει να βρει φωτογραφίες ανθρώπων από τη δεκαετία του 70 και πριν ή προσέξει τους σωματότυπους των ανθρώπων στις Ελληνικές ταινίες επί εποχής Finos Films , θα προσέξει ότι δεν θα διακρίνει πουθενά ούτε ένα υπέρβαρο άτομο. Αυτό που όμως λησμονούμε σήμερα οι νεώτεροι αλλά σίγουρα θυμούνται οι παλιοί είναι ότι ακόμα και ο πιο τεμπέλης περπατούσε το λιγότερο ένα Μαραθώνιο τη βδομάδα για να πάει και να επιστρέψει στη δουλειά του ή να διεκπεραιώσει οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις του. Περίπου δηλαδή 6 χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση. Η άσκηση βάζει το σώμα στη διαδικασία να μαθαίνει να καίει λίπος. Ίσως αυτό κι από μόνο του να λειτουργούσε αποτρεπτικά στο γεγονός ότι τουλάχιστον έως τότε δεν έκανε ποτέ την εμφάνισή της καμία από τις λεγόμενες ασθένειες του δυτικού κόσμου…

Το 70% των θερμίδων που καταναλώνουμε εξαρτάται κυρίως από την δραστηριότητα που κάνουν οι μυς των ποδιών, καθότι εκεί βρίσκεται το σύνολο από τις μεγαλύτερες μυϊκές ομάδες που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα. Αν είσαι όλη μέρα σε μια καρέκλα ή σε ένα καναπέ αντιλαμβάνεσαι ότι οι συγκεκριμένοι μυς δεν δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα, εκτός αν κλωτσάς στον ύπνο σου… Δυστυχώς ή ευτυχώς είμαστε φτιαγμένοι για να κινούμαστε και λόγω της βαρύτητας που έλκει η γη πάνω μας η μετακίνηση του σώματός μας απαιτεί διαρκή ενεργειακή δαπάνη. Εξαιτίας του φυσικού νόμου της βαρύτητας συμβαίνει αυτό που πολύ απλά καταλαβαίνουμε ότι το σώμα μας καίει θερμίδες.

Εκτός του ότι η καθιστική ζωή δεν βοηθά καθόλου στην ενεργειακή δαπάνη των θερμίδων που λαμβάνουμε από τις τροφές συμβαίνει κάτι ακόμα δυσάρεστο. Το σώμα μας έχει την τάση μυς που δεν χρησιμοποιεί να τους κάνει να ατροφούν. Σίγουρα έχεις στο νου σου κάποιους αθλητές που αφότου σταμάτησαν να ασκούνται πήραν πολύ βάρος και οι καλογυμνασμένοι μυς που θαύμαζες κάποτε κρέμασαν σαν άδειες σακούλες. Το ίδιο ισχύει και με τους μυς των ποδιών. Αν δεν ασκούνται, σταδιακά αλλοιώνονται, το σώμα κονταίνει, η λεκάνη φαρδαίνει και προοδευτικά αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματος. Αυτό έχει συνέπεια να ξεκινούν από κάτω προς τα πάνω προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και να εμφανίζονται πόνοι στη μέση, στην πλάτη και τον αυχένα.

Το να είναι κάποιος ΠΑΧΥΣ ή ΛΕΠΤΟΣ δεν είναι θέμα δίαιτας αλλά θέμα φιλοσοφίας και προσωπικής σχέσης με το φαγητό. Το μονοπάτι προς την αλλαγή θα είναι πάντα εκεί και θα σε περιμένει. Σωστά επιλεγμένες τροφές, κατάλληλους συνδυασμούς τροφών με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή, τη βοήθεια κατάλληλων εξατομικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής και φυσικά σχεδόν καθημερινή σωματική φυσική δραστηριότητα.

ΠΗΓΗ: Απόσπασμα από το βιβλίο Thin… positive του δαιτολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα.

boro.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *