Βενιζέλος: Να καταπολεμήσουμε την κόπωση

Στη διεθνή αναγνώριση του «ελληνικού επιτεύγματος» (που είναι «η εντυπωσιακή σε μέγεθος δημοσιονομική προσαρμογή και το πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 2,9 δισ. ευρώ»), η οποία, όμως, «καθυστέρησε αδικαιολόγητα, βλάπτοντας την…..

ελληνική οικονομία και ζημιώνοντας την ευρωπαϊκή αφήγηση» αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

Επισημαίνοντας, εξάλλου, το «δομικό πρόβλημα» που είχε το ελληνικό πρόγραμμα (όπως ομολόγησε το ΔΝΤ), ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι επί της θητείας του (ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας) αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν ακριβώς αυτές οι εσφαλμένες επισημάνσεις του ΔΝΤ, «που είχαν δραματικές παρενέργειες».

Παραπέμποντας, εξάλλου, στο θέμα του συνεδρίου -«η εξωστρέφεια ως στρατηγική επιλογή, όραμα και πραγματικότητα»- ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η εξωστρέφεια κι η ανταγωνιστικότητα είναι έννοιες ταυτόσημες». Ως προς την εξωστρέφεια, ειδικότερα, παρατήρησε ότι αυτή σχετίζεται με το «νέο παραγωγικό μοντέλο, που θα προκύψει μέσα από το ένστικτο της επιχειρηματικότητας και τη δυναμική των επενδύσεων», ενώ, ως προς την ανταγωνιστικότητα, ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι το κράτος είναι εκείνος ο παράγοντας που πρέπει να διαμορφώσει το «νέο μοντέλο εθνικής ανταγωνιστικότητας», ιδιαίτερα τώρα, που πρέπει «να αντικατασταθεί το μνημόνιο από ένα ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Εστιάζοντας, ιδιαίτερα, στην «εξωστρέφεια», ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτή είναι «μία αντίληψη ως προς το εύρος της αγοράς και τον ανοιχτό ορίζοντα της επιχειρηματικής δράσης» παρατήρησε ότι «αφορά τους πάντες» και τόνισε πως «συνεπάγεται δράση στο εσωτερικό, από τους ιδιώτες, το τραπεζικό σύστημα και το κράτος», υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τη συμβολή της οικονομικής διπλωματίας από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε ότι, «όταν δεν διαμορφώνει μία χώρα όρους ανταγωνιστικότητας, χάνει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας» και τόνισε πως η ανταγωνιστικότητα αφορά τα πάντα- τον τουρισμό και τη ναυτιλία, την έρευνα, την ανάπτυξη, την καινοτομία, τα δίκτυα ενέργειας και μεταφοράς.

Υπογραμμίζοντας, τέλος ότι «στόχος είναι να ολοκληρώσουμε ενωμένοι, με τη σωστή πολιτική διεύθυνση το πρόγραμμά μας», ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο πυκνό «χρονικό διάστημα» της ελληνικής Προεδρίας, που περιλαμβάνει την εξέλιξη των τρεχουσών υποθέσεων της ΕΕ, τις ευρωεκλογές, σοβαρές διεθνείς κρίσεις, αλλά, επίσης και το «δικό μας πρόταγμα, που αφορά την έξοδό μας από την κρίση». Επ΄αυτού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτό εκδηλώνεται ταυτόχρονα με μία «κόπωση» από την ελληνική κοινωνία, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι ακριβώς διανύουμε το τελευταίο κρίσιμο διάστημα όπου γίνονται «ορατά τα αποτελέσματα και η απόδοση των προσπαθειών», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *