Εταιρείες και άνθρωποι που άλλαξαν την Ελλάδα και τον κόσμο

Οι αλλαγές στις ζωές έρχονται από τις τρελές ιδέες. Τα χρήματα πάλι δημιουργούνται, συνήθως, από την εκμετάλλευση των αναγκών. Αν προσθέσεις αυτά τα δύο, μπορείς να έχεις μία επιτυχημένη εταιρεία και έναν δισεκατομμυριούχο ιδρυτή.

Ποιες είναι οι εταιρείες, λοιπόν, όπου κατά την πάροδο των ετών άλλαξαν τον κόσμο μας, τον τρόπο που ζούμε, λειτουργούμε, σκεφτόμαστε, κινούμαστε, δαπανούμε και μεγαλώνουμε, αλλά και οι άνθρωποι πίσω από αυτό;

Η παρακάτω λίστα δείχνει πως κάποιοι άνθρωποι άλλαξαν την ιστορία….

OTIS ELEVATOR ­Elisha Otis

Το 1853, Αμερικανός εφευρέτης Elisha Otis έφτιαξε το πρώτο ασανσέρ εξοπλισμένο με ένα σύστημα ασφαλείας για να αποτρέψει την πτώση σε περίπτωση που ένα καλώδιο υποστήριξης a σπάσει. Το 1853, ο Elisha Otis δημιούργησε μια εταιρεία για την κατασκευή ανελκυστήρων και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (1861) το ασανσέρ ατμού. Ουσιαστικά, εφηύρε το πρώτο φρένο που χρησιμοποιείται στους σύγχρονες ανελκυστήρες, καθώς η τροχαλία και το αναβατόριο υπήρχαν αιώνες πριν. Η εφεύρεσή του βοήθησε να φτιαχτούν ψηλά κτήρια και μπήκαν τότε στο Flat Iron Building το 1902 και το Empire State Building το 1931. Η εταιρεία υπάρχει μέχρι σήμερα.

Τεστ ΠΑΠ

Ο Γεώργιος Παπανικολάου υπήρξε διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής. Ήταν πρωτοπόρος στην Κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά πιο πολύ, είναι γνωστός, ως ο εφευρέτης του Τεστ­Παπ. Σήμερα το τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Το 1923 εφάρμοσε τη μέθοδό του, σε γυναίκες και το 1928, έγινε δεκτή.

DINER’S CLUB

Η ιδέα για την πρώτη πιστωτική κάρτα έγινε το 1950 από έναν Αμερικανό τραπεζίτη, όταν δεν είχε μετρητά να πληρώσει το γεύμα του…. Λέγεται ότι ένα μεσημέρι του 1949, στη Νέα Υόρκη, ο επιχειρηματίας Φράνσις Μακ Ναμάρα πάει τους πελάτες του σε επαγγελματικό γεύμα. Όταν ήρθε ώρα να πληρώσει, συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει το πορτοφόλι του και αναγκάζεται να τηλεφωνήσει στη σύζυγό του για να του φέρει χρήματα. Την επόμενη ημέρα, έπεισε τον συνεταίρο του, τον Ραλφ Σνάιντερ, να φτιάξουν την Diners Club, την πρώτη στον κόσμο πιστωτική κάρτα. Το Φεβρουάριο του 1950 επέστρεψε στο συγκεκριμένο εστιατόριο και πλήρωσε για το δείπνο του με την κάρτα. Σύμφωνα με την Diners Club, το γεγονός αυτό είναι γνωστό στη βιομηχανία των πιστωτικών καρτών ως το Πρώτο Δείπνο. Μέσα στην πρώτη χρονιά, 20.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση να πάρουν την κάρτα, η οποία έγινε αποδεκτή σε πέντε μεγάλες αμερικανικές πόλεις, σε 400 εστιατόρια, 30 ξενοδοχεία και 200 εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Το 1958, η κάρτα απέκτησε ανταγωνιστή, την American Express.

Ford

Σε αυτή την εταιρεία και εξαιτίας του Henry Ford άλλαξε ο τρόπος ζωής όλων των ανθρώπων στον κόσμο. Η κινητή γραμμή συναρμολόγησης, οι τεχνικές μαζικής παραγωγής που επινόησε και η κατασκευή του πρώτου αυτοκίνητου άλλαξε τη παγκόσμια βιομηχανία. Μεγάλωσε σε μία φάρμα μιας πλούσιας οικογένειας, μαθήτευσε σε μονοθέσιο σχολείο όπου έδειξε νωρίς ενδιαφέρον για τη μηχανολογία. Το αποκορύφωμα των πειραμάτων του ήταν η κατασκευή ενός αυτοκινούμενου οχήματος, του τετράκυκλου, το 1896. Ο πρώτος κινητήρας Ford έμπαινε στην ιστορία στο ξύλινο τραπέζι της κουζίνας του, στον αριθμό 58 της Bagley Avenue, για να ακολουθήσει γρήγορα το επόμενο σχέδιό του, ένας κινητήρας τοποθετημένος πάνω σε ένα πλαίσιο με τέσσερις ρόδες ποδηλάτου, το πρώτο αυτοκίνητο Ford. Το πρώτο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από την εταιρεία πουλήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1903.

General Elecritc ­ Thomas Edison

Ο θρυλικός εφευρέτης Thomas Edison έφερε τον ηλεκτρισμό στα σπίτια μας και είναι φίλος του Henry Ford. Το 1896 σε ένα συνέδριο ο Edison εντυπωσιάστηκε από την ιδέα του Ford να παράξει ένα αυτοκινούμενο όχημα και από τότε ξεκίνησε μία ιδιαίτερη σχέση. Ήταν ο περισσότερος παραγωγικός εφευρέτης της σύγχρονης εποχής και αυτοδίδακτος. Από τις γνωστότερες εφευρέσεις του είναι το μικρόφωνο, ο φωνόγραφος και ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνωστή γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψή του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, «φαινόμενο Edison», απετέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας.

BANCA MONTE DEI PASCHI

Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1472 και ήταν η πρώτη που εισήγαγε τις σύγχρονες τραπεζικές και λογιστικές πρακτικές όπως επιταγές κλπ. Επίσης, ήταν η πρώτη που έδωσε δάνειο σε φυσικό πρόσωπο. Τον περασμένο Ιούνιο, η MPS έγινε η πρώτη ιταλική τράπεζα που διασώθηκε από το κράτος, λαμβάνοντας ένα δάνειο ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Το σχέδιο για την εξυγίανσή της περιλαμβάνει το κλείσιμο περίπου 400 υποκαταστημάτων έως το 2015, την απαγόρευση των μπόνους και την απόλυση 4.600 ατόμων.

GOOGLE

To Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Οι δύο τους δημιούργησαν ένα σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank και στη συνέχεια ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους Google. Η λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Milton Sirotta για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 και είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

FACEBOOK

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίδρυσε το Facebook ως μέλος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Χάρβαρντ ενώ αργότερα επεκτάθηκε για την Ivy League. Το όνομα της ιστοσελίδας προέρχεται από τα έγγραφα παρουσίασης των μελών πανεπιστημιακών κοινοτήτων μερικών Αμερικάνικων κολεγίων και προπαρασκευαστικών σχολείων που χρησιμοποιούσαν οι νεοεισερχόμενοι σπουδαστές για να γνωριστούν μεταξύ τους. Tο 2005 το δικαίωμα πρόσβασης επεκτάθηκε σε μαθητές συγκεκριμένων λυκείων και μέλη ορισμένων μαθητικών κοινοτήτων, ενώ το 2006 η υπηρεσία έγινε προσβάσιμη σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια. Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντάς το έτσι στη λίστα ταξινόμησης του Alexa ως ένα από τα δημοφιλέστερα web sites του πλανήτη (2ο μετά το Google). Επίσης, το Facebook είναι ένα από τα δημοφιλέστερα sites για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά

Apple

Η γνωστή Apple ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς και τον Στήβεν Bόζνιακ το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, Λος Άλτος της Καλιφόρνιας. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Bόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Τ1983 η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή Lisa, τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα $10.000 δολάρια και μετά άλλαξε τον κόσμο με τα τάμπλετ…

Φραπέ!

Δεν θα μπορούσε να λείπει ο “φραπέ”, ο οποίος είναι ελληνικής επινόησης και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πίνουμε τον καφέ. Η εφεύρεσή του έγινε τυχαία το 1957 από τον Δημήτρη Βακόνδιο, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη όπου ήταν αντιπρόσωπος της ελβετικής εταιρίας Νεστλέ. Σε ένα διάλειμμα κατά την διάρκεια της έκθεσης θέλησε να πιει καφέ, αλλά επειδή δεν έβρισκε ζεστό νερό σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το σέικερ για να φτιάξει τον καφέ του με κρύο νερό.

AMBRI

Στη σύγχρονη εποχή, ο καθηγητής του ΜΙΤ Don Sadoway κατάφερε να κατασκευάσει μία μπαταρία που χρησιμοποιεί υγρό μέταλλο και αλάτι, με σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής ! Ο Sadoway ίδρυσε το 2014 την εταιρεία και ο Μπιλ Γκέιτς είναι από τους βασικούς χρηματοδότες. Η πρώτη τέτοια μπαταρία θα παραδοθεί σε πελάτη το 2015.

ICON AIRCRAFT

Το πρώτο αυτοκίνητο ­ αεροσκάφος είναι γεγονός, μετά από οκτώ χρόνια ανάπτυξης που απαίτησαν πάνω από 60 εκατ. Δολάρια. Το 2015 θα παραδοθούν τα πρώτα Icon στους πελάτες, με τιμή πώλησης τα 189.000 δολάρια, ενώ οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 1.000.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *