Μόνο όσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη θα γλιτώσουν από τους φόρους

Έγγραφο-βόμβα, με το οποίο προαναγγέλλεται η μη καθολική συμμόρφωση του υπουργείου Οικονομικών με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις για τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και του επιδόματος αλλοδαπής των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, εξέδωσε η Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου……

Το έγγραφο αποτυπώνει τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να μην επιτρέψει καθολική εφαρμογή αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων που ανατρέπουν την εφαρμογή φοροεισπρακτικών μέτρων σε βάρος μεγάλου αριθμού φορολογουμένων. Δεν αποκλείεται δε παρόμοια στάση να τηρήσει το υπουργείο Οικονομικών και σε άλλες περιπτώσεις αποφάσεων ανωτάτων δικαστηρίων, όπως αυτές με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και για τη φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών λειτουργών!

Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται μεν ότι «η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας», διευκρινίζεται όμως ότι «όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών». Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ (σ.σ. με τις οποίες κρίθηκε αντισυνταγματική η φορολόγηση της πάγιας αποζημίωσης βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και το επίδομα αλλοδαπής των δημοσίων υπαλλήλων) ως αναιρετικές «αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους»!

Όπως προκύπτει από το παραπάνω έγγραφο της Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών, οι επίμαχες αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα εφαρμοστούν για το σύνολο του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ και για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά μόνο για όσους προσέφυγαν αρχικά και δικαιώθηκαν με τις τελικές αναιρετικές αποφάσεις. Έτσι, για όσους πανεπιστημιακούς δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη η πάγια μηνιαία αποζημίωση για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης θα εξακολουθεί να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστές από 22% έως 42%. Το ίδιο θα συμβεί και για όσους δημοσίους υπαλλήλους δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν το αφορολόγητο του επιδόματος αλλοδαπής. Πολλοί δε φορολογούμενοι πανεπιστημιακοί που πήραν πίσω τους επιπλέον φόρους που πλήρωσαν για τα επιδόματα βιβλιοθήκης θα κληθούν τώρα να ξαναεπιστρέψουν στο Δημόσιο.

Τι προβλέπουν οι επίμαχες αποφάσεις και τι ανατροπές φέρνει άμεσα το έγγραφο-βόμβα του υπουργείου………………….ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *