Ο Μαρξ ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία

Μια νέα διεπιστημονική μέθοδος στατιστικής «βαθμολόγησης» διαπιστώνει ότι ο Μαρξ είναι ο επιστήμονας με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, αν και υπάρχουν αμφιβολίες για το
πόσο θα του άρεσε ο χαρακτηρισμός «επιστήμονας». Τη μέθοδο αυτή που «βαθμολόγησε» όλους τους επιστήμονες των θεωρητικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, εφαρμόζει Αμερικανός ερευνητής, ο οποίος έχει δημιουργήσει και το σχετικό διαδικτυακό εργαλείο με το εύγλωττο όνομα Scholarometer, το οποίο συγκρίνει περίπου 35.000 ερευνητές.

Ο ειδικός της πληροφορικής Φιλίπο Μέντσερ του πανεπιστημίου της Ιντιάνα Μπλούμιγκτον, σύμφωνα με το «Nature», ανέπτυξε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης όλων των επιστημόνων -και εδώ είναι η καινοτομία- από όλους τους επιστημονικούς τομείς ανεξαιρέτως. Συνήθως η κατάταξη μέχρι σήμερα γίνεται μόνο μεταξύ επιστημόνων από επιμέρους πεδία (χώρια οι φυσικοί, οι βιολόγοι, οι ψυχολόγοι, οι ιστορικοί, οι κοινωνιολόγοι κ.ο.κ.).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η νέα μέθοδος βασίζεται στον δείκτη αξιολόγησης h-index (π.χ. δείκτης 20 δείχνει ότι ένας επιστήμονας έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 20 βιβλία ή ερευνητικά άρθρα, στα οποία έχουν γίνει τουλάχιστον 20 αναφορές από τρίτους). Ο εν λόγω δείκτης στη συνέχεια προσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα που ανανεώνονται συνεχώς της υπηρεσίας Google Scholar, η οποία καταγράφει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως και κατατάσσει τους επιστήμονες ανάλογα με τον αριθμό των ετερο-αναφορών (citations) που λαμβάνουν από άλλους ερευνητές.

Κάπως έτσι, στις 5 Νοεμβρίου 2013, ο κοινωνιολόγος-οικονομολόγος-ιστορικός-πολιτικός αγωνιστής Καρλ Μαρξ ερχόταν πρώτος σε επιρροή, ακολουθούμενος από τον «πατέρα» της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ. Στην τρίτη θέση εμφανίζεται ο θεωρητικός φυσικός Έντουαρντ Γουίτεν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ.

Παρεμπιπτόντως, από τα διάφορα επιστημονικά πεδία, στα οποία ανακατεύτηκε ο πολυπράγμων Μαρξ, την υψηλότερη βαθμολογία, όσον αφορά την επιρροή του στους άλλους επιστήμονες, παίρνει στην ιστορία (και όχι στα οικονομικά).

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *