Νίκη Τσάβες, ήττα της ολιγαρχίας

Η ανακοίνωση του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) της Βενεζουέλας επιβεβαίωσε τη νίκη του Ούγκο Τσάβες, με περισσότερο από…
54% των ψήφων απέναντι στον υποψήφιο της δεξιάς και της ολιγαρχίας, αποδεικνύνοντας τη λαϊκή υποστήριξη στο έργο με επικεφαλής τον Μπολιβεριανό Πρόεδρο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν εκλογές ανάμεσα σε δυο αντιδιαμετρικά κυβερνητικά προγράμματα: αυτό του Ούγκο Τσάβες, που εστιάζει στο ρόλο του κράτους ως ρυθμιστή των μέσων παραγωγής και της κατανάλωσης,επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα, μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή στη δημόσια ιδρύματα, Λατινοαμερικάνικη ενοποίηση, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαίδευσης, στέγαση και, αυτό που αναστατώνει τη δεξιά περισσότερο: ο κρατικός έλεγχος της παραγωγής πετρελαίου. Στο άλλο άκρο, ο Henrique Capriles, παρόλο που ο ίδιος λέει ότι συμφωνεί με το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, δεν αρνείται ότι ο ίδιος εκπροσωπεί την ολιγαρχία της Βενεζουέλας, που λαχταρά να ανακτήσει τον έλεγχο των δημόσιων επιχειρήσεων μέσω της ιδιωτικοποίησης τους και, ως εκ τούτου, δεν αρνείται ότι είναι αντίθετος με πολλά από τα κοινωνικά προγράμματα της σημερινής κυβέρνησης. Είναι, επίσης, υπέρ το ιδιωτικό, εθνικό και ξένο κεφάλαίο να επανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας της Βενεζουέλας.

Ο Τζέιμς Πέτρας, ένας διακριτός πολιτικός αναλυτής επισημαίνει σαφώς αυτό τον ανταγωνισμό: “Ο Τσάβες είναι με τη Λατινική Αμερική, είναι σε αντιπαράθεση με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και δείχνει ότι είναι ένας άνευ όρων υπερασπιστής της αυτοδιάθεσης και της ενιαιοποίησης της Λατινικής Αμερικής. Ο H. Capriles Radonski είναι υπέρ των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, που αντιτίθεται στην περιφερειακή ολοκλήρωση, υποστηρίζει τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και είναι ένθερμος υπερασπιστής του Ισραήλ.” Και αυτή είναι η διαφορά είναι που εκτίμησε ο λαός της Βενεζουέλας.

Με αυτό το αποτέλεσμα η δεξιά δεν ηττήθηκε. Με τη δύναμη που διατηρεί πάνω από τις τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης, κατάφερε να πείσει μια μεγάλη μερίδα να υποστηρίξει τις ανοιχτά νεοφιλελεύθερες θέσεις της. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση του CNE, με το 90% των καταμετρημένων ψήφων, ο Τσάβες λαμβάνει 7.440.082 ψήφους (54,4%) και ο Capriles, 6.151.544 ψήφους (45%).

Με τη νίκη του Τσάβες, έχουν κερδίσει τα λαϊκά στρώματα, τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επωφελούνται από τα προγράμματα που τους επιτρέπουν να μια αξιοπρεπή ζωή. Η θέση της νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας για ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, των διεθνικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που λαχταρούν να επιστρέψουν στο παρελθόν της διαφθοράς νικήθηκε μαζί με την πρεσβεία των ΗΠΑ και των υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *