Κύπρος: Θα είναι κι αυτά στο βιβλίο της «προσαρμοσμένης» Ιστορίας;

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Αρχικώς προβλήθηκε δημόσια η λογική πως «επειδή η πολεμική επιλογή έχει αποκλειστεί από την πολιτική μας ηγεσία, θα… πρέπει να αλλάξουμε τα βιβλία της Ιστορίας μας», το οποίο συνιστά επιστημονικό ατόπημα.
Η Ιστορία είναι επιστήμη που διέπεται από επιστημονικούς νόμους και δεν ….

προσαρμόζεται στις εκάστοτε πολιτικές επιδιώξεις. Επιπλέον, η «λογική» αυτή εμπερικλείει τον κίνδυνο (ή και στοχεύει) να ενσωματωθούν ως δήθεν επιστημονική αλήθεια, οι πολιτικές αντιλήψεις κάποιων. Πληθώρα παραδειγμάτων όπου υιοθετήθηκε «η λογική των πολιτικών επιδιώξεων της ηγεσίας» για συγγραφή της Ιστορίας, κατέληξε σε ανήθικο και επιστημονικά λανθασμένο περιεχόμενο π.χ. όταν οι λευκοί εξολόθρευσαν τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής προσάρμοσαν την Ιστορία στις πολιτικές τους επιδιώξεις, όταν η Χούντα ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα βάφτισε τον εμφύλιο ως συμμοριτοπόλεμο.Και πρόσφατα, με κίνητρο πολιτικές επιδιώξεις επιχειρήθηκε να αλλοιωθεί η Ιστορία ώστε να αποδοθεί ο χαμός των Ελλήνων της Σμύρνης στο «συνωστισμό» τους στην προκυμαία!

Ακολούθως, το αρχικό τους επιχείρημα για ανάγκη προσαρμογής της Ιστορίας «στις πολιτικές επιδιώξεις της σημερινής ηγεσίας», εξαφανίστηκε αφού δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να το υπερασπιστεί και να πείσει. Κι έτσι «ανακαλύφθηκαν» επιστημονικοί λόγοι για την ανάγκη για αλλαγές π.χ. για «εμπλουτισμό της Ιστορίας», «για ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών μας» κ.ά.
Δείγμα της νεοταξικής αντίληψης είναι και η πιο κάτω βαρύγδουπη διαπίστωση: «για να θεωρούνται πλήρη τα σχολικά βιβλία της σύγχρονης Ιστορίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις κοινές εξεγέρσεις Ε/κ και Τ/κ». Προσέξτε την αναφορά σε «κοινές εξεγέρσεις». Οι κοινές δυναμικές διεκδικήσεις εργατών επί αγγλοκρατίας μετατράπηκαν σε «κοινές εξεγέρσεις Ε/κ και Τ/κ» και θα πρέπει να ενσωματωθούν στο περιεχτικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων! Και μπορεί η αλλοίωση της Ιστορίας να συνάδει με ένα καλοπροαίρετο ιδεολογικό στόχο, αλλά δεν υπηρετεί την επιστημονική αλήθεια στην οποία ΟΛΟΙ πρέπει να υπακούουμε.
Η επιστήμης της Ιστορίας επικεντρώνεται σε γεγονότα και καταστάσεις που είναι πραγματικά και σημαντικά και όχι σε παραφουσκωμένα κι εκ των υστέρων σενάρια που εξυπηρετούν την ιδεολογία μας. Αν ήταν έτσι, γνωστοί πολιτικοί θα διέγραφαν τα πεπραγμένα τους στο πραξικόπημα για τα οποία όμως έχουμε προσωπική αντίληψη. Άλλωστε, η Ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία είναι τόσο περιεκτική που περιορίζεται στα βασικά και ουσιώδη. Και είμαστε βέβαιοι ότι η σκόπιμη αναβάθμιση ενός γεγονότος περιορισμένης σημασίας σε γεγονός μείζονος σημασίας, θα φέρει και τον αντίποδα, ώστε μείζονος σημασίας γεγονότα να υποβαθμιστούν.

Για παράδειγμα, η νεοταξική αντίληψη για τα σχολικά βιβλία θα «εξαφανίσει» οποιαδήποτε αναφορά στην συνεργασία των Τ/κ με τον Άγγλο καταχτητή εναντίον των εξεγερμένων Ε/κ (ιδίως μέσα από το περιβόητο Επικουρικό Σώμα). Είναι εκπληκτικό το πως δεν σκέφτηκαν ως δικαιολογία την αναφορά σε “poor Turks”. Ταυτόχρονα, δεν εκπλήττει πλέον ότι, άτομα που εκφράζουν την πιο ακραία καπιταλιστική θεώρηση των πραγμάτων, βρίσκονται σε συμπόρευση με τους άλλους ακραίους στον κοινό σκοπό να «προσαρμόσουν την Ιστορία».
Επειδή όμως έχει προβληθεί ως σκοπός των αλλαγών και η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών γύρω από τη σύγχρονη Ιστορία μας, τα πιο κάτω ΓΕΓΟΝΟΤΑ θα συνέτειναν τα μέγιστα:

1. Μελέτη των τρόπων παρέμβασης της αμερικανικής πολιτικής στην Κύπρο πριν το 1974 (π.χ. μέσω της χρηματοδότησης της ΕΟΚΑ βήτα) και μετά το 1974, μέσω των διάφορων χρηματοδοτούμενων οργανώσεων υπό τον μανδύα ΜΚΟ, επαναπροσεγγιστικών σεμιναρίων και κατασκηνώσεων)

2. Εκτιμήσεις για το ρόλο του Ταλάτ ως ένοπλου της ΤΜΤ στην τουρκοανταρσία του 1963 και ακολούθως στην εισβολή του 74 ως συμπολεμιστή των φονιάδων και βιαστών ανυπεράσπιστων από τα «ένδοξα» μεχμετζίκ. Να δοθούν πιθανές εξηγήσεις για τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις σε Ε/κ περιοχές όπου διαπράχθηκαν φρικιαστικά εγκλήματα και τι δυνατόν να κρύβει η δημόσια παραδοχή του ότι «είναι πράγματα που δεν μπορούν να λεχθούν».

http://www.evagoras.org

http://hellas-diaggeleas.blogspot.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *