Πρόστιμα, πριν τα πωλητήρια, για την κρατική περιουσία

Καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και έλεγχο για καταπατημένες εκτάσεις ξεκινά άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Στην προσπάθεια να βρει τα 50 δισ. από αποκρατικοποιήσεις, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν θα χρειαστεί να «ιδρώσει» για να βρει νέους επενδυτές. Ένα μέρος θα τα….
εισπράξει απευθείας από τους καταπατητές που βρίσκονται ήδη εντός κρατικών κτημάτων και τμημάτων της προς πώλησιν κρατικής περιουσίας.

Για το σκοπό αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην «ψηφιοποίηση» όλων των ακινήτων του δημοσίου. Αναζητεί σύμβουλο που θα αναλάβει επίσης την αποτίμηση της περιουσίας, με αυτόματο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται και «αυτόματο πρόστιμο» σε όσους έχουν καταπατήσει κρατικά ακίνητα.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2011. Θα καταγράψει «πόντο-πόντο» περισσότερα από 90.000 δημόσια κτήματα, συνολικής επιφάνειας 3.500.000 στρεμμάτων. Η «εικόνα» της επικρατειας της χώρας θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα.

Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου ψηφιοποίησης, όποιοι ιδιώτες εντοπίζονται μέσα στη δημόσια περιουσία, θα πληρώνουν αποζημίωση που θα βεβαιώνεται αυτόματα (σήμερα γίνεται έντυπα δια αλληλογραφίας) στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis.

Ωστόσο τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών. Ανακόπτονται έτσι αν ο καταπατητής προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι αν προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια, όπως αναμένεται, κατά χιλιάδες οι διεκδικητές των κρατικών ακινήτων, τότε δεν θα βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία, και το Κράτος δεν θα μπορεί και πάλι ούτε να εισπράξει, ούτε να πουλησει.

http://www.protothema.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *